Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pērn par tēriņu prioritāti Latvijas iedzīvotāji atzinuši rēķinu apmaksu

© Ilze Zvēra / F64

Par tēriņu prioritāti pagājušajā gadā Latvijā iedzīvotāji izvirzīja rēķinu apmaksu, seko aizdevuma atmaksa, uzkrājumu veidošana un atvaļinājumu plānošana, aģentūrai LETA pavēstīja "Ferratum Insights" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

"Ferratum Insights" apkopotie dati liecina, ka strauji pieaugošo izmaksu apstākļos pērnā gada pēdējā ceturksnī patērētājiem ir nācies mainīt ikdienas tēriņu paradumus un mājsaimniecību budžetu plānošanas tendences.

Inflācijas ietekmē gandrīz trešā daļa jeb 31% respondentu ir samazinājuši izdevumus pārtikas iegādei.

Vienlaikus vairāk nekā puse Latvijas respondentu ir mainījuši arī citu tēriņu paradumus. Piemēram, 54% aptaujāto ir samazinājuši ceļojumu izdevumus, atsakoties no ārvalstu braucieniem vai izvēloties tuvāku galamērķi. Savukārt 55% Latvijas patērētāju, sedzot pieaugošās izmaksas, ir izvēlējušies mazāk tērēt izklaidei.

Ietaupītie līdzekļi tikuši novirzīti dažādu izdevumu segšanai. Latvijas patērētājiem visaktuālākās ir bijušas rūpes par ikmēneša tēriņu segšanu, 83% respondentu kā prioritāti izvirzot rēķinu apmaksu. Seko aizdevumu apmaksa, ko 70% respondentu Latvijā uzskatījuši par svarīgāko.

Ikmēneša rēķinu apmaksa un kredītu segšana Latvijas patērētājiem ir bijusi salīdzinoši būtiskāka nekā vidēji 13 Eiropas valstīs, kur veikta "Ferratum Insights" aptauja, proti, 81% no kopējā visu valstu respondentu skaita koncentrējuši tēriņus rēķinu nomaksai, seko aizdevumu atmaksa (61%).

Uzkrājumu veidošanu kā prioritāti izvirzījuši 18% Latvijas respondentu, kas ir nedaudz mazāk kā vidēji visās aptaujā iesaistītajās valstīs, kur "drošības spilvena" veidošana vai uzkrājumi lielāku pirkumu veikšanai bijusi prioritāte 22% respondentu.

Brīvdienu plānu īstenošanai tēriņus koncentrējuši 6% Latvijas respondentu, savukārt 3% par būtiskāko prioritāti izvirzījuši jaunas automašīnas iegādi. Nekustamā īpašuma iegādi kā būtisku prioritāti norādījuši 2% aptaujāto Latvijā. Būtiski mazāka respondentu daļa izdevumus veltījuši atpūtas un luksusa pirkumiem.

Aptauja veikta tiešsaistē no 2022.gada oktobra līdz novembrim, un kopumā tajā 13 valstīs piedalījās 7831 dalībnieks.