Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Muciņš: Stradiņa slimnīcā trūkstošo darbinieku skaits ir mērāms simtos

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) turpinās sarunas ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), lai risinātu jautājumu par slimnīcas budžeta deficīta mazināšanu, atvieglojot inflācijas sekas un iestādes funkcionēšanu mainīgas pacientu plūsmas apstākļos, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja PSKUS valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Viņš atgādināja, ka slimnīca šo gadu sāka ar inflācijas izraisītu aptuveni 15 miljonu eiro lielu budžeta deficītu, jo līgums ar NVD tika noslēgts uz pagaidu budžeta bāzes. Jau toreiz slimnīca sāka sarunas ar NVD, kuras joprojām turpinās, un slimnīcas vadība cer, ka "vismaz daļēji šis deficīts tiks risināts", sacīja Muciņš.

Sarunas ar NVD turpinoties gan individuāli, gan kopā ar Latvijas Slimnīcu biedrību un Latvijas lielo slimnīcu asociāciju.

Lūgts komentēt mediķu organizāciju šonedēļ izplatīto paziņojumu, ka ir jāsāk gatavoties ārkārtas situācijai medicīnā, PSKUS vadītājs sacīja, ka visu vēl var novērst, risinot finansējuma piesaistes un organizatoriskos jautājumus.

Muciņš atklāja, ka PSKUS trūkstošo darbinieku skaits kopumā ir mērāms simtos, savukārt tieši Neatliekamās medicīnas centrā (NMC) ir vakantas 15 ārstu darba vietas un piecas aprūpes personāla darba vietas. Pēc viņa teiktā, tas ir satraucoši, bet kopumā personāla trūkuma problēma neesot nekas jauns, par to tiekot runāts jau pēdējos gadu desmitus.

Kā ziņots, PSKUS Neatliekamās medicīnas centrā (NMC) trūkst personāla, kas sāk apdraudēt darba kvalitāti, vēstulē slimnīcas vadībai uzsvēruši centra darbinieki, taču "palikuši nesadzirdēti", šonedēļ rakstīja "Latvijas Avīze".

Pacientu pieplūduma laikā būtu nepieciešams piesaistīt papildu resursus, bet tam būtu vajadzīgi vairāk nekā 2 miljoni eiro, rakstīja avīze.

Vēstules autoru vērtējumā, situācija esot pierādījums vecai un haotiskai sistēmai, kura netiekot atbilstoši pārraudzīta no NMC un Stradiņa slimnīcas vadības puses.

Savukārt PSKUS valdes priekšsēdētājs Muciņš un galvenā ārste Eva Strīķe neuzskatot, ka NMC ārstu trūkuma dēļ būtu apdraudēta pacientu drošība un mediķiem tur būtu liela pārslodze, rakstīja laikraksts. Galvenā ārste uzsvērusi, ka NMC ir struktūrvienība, kurā gadu no gada ieguldīts daudz vairāk nekā jebkurā citā struktūrvienībā. Tāpat tiekot nodrošinātas piemaksas par darba intensitāti.