Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lietuvas un Latvijas zemkopības ministri EK lūgs palīdzību piena nozares problemātikas atrisināšanai

Latvijas zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks vienojušies saskaņot darbības un kopīgi vērsties Eiropas Komisijā (EK) pēc palīdzības piena nozarei, pēc abu ministru tikšanās Birģos, Lietuvā, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Tikšanās laikā nolemts, ka abas puses pieprasīs steidzamu ārkārtas finansiālo atbalstu piena ražotājiem no Eiropas savienības (ES) krīzes rezerves fonda lauksaimniecības nozarē.

ZM informē, ka sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka krīze piena nozarē vienlīdz skārusi gan Lietuvu, gan Latviju - pie pietiekami atšķirīgas ražošanas un pārstrādes struktūras, piena cenu kritums abās valstīs ir līdzīgs, tādēļ nevar meklēt risinājumus katrā valstī atšķirīgi, tie jāmeklē, raugoties vismaz Baltijas mērogā.

Minot valstu atšķirības, ministrijā norāda, ka Latvijas piena ražotāji dod priekšroku ilgtermiņa piena iepirkuma līgumiem ar pārstrādātājiem, savukārt lietuvieši no vienošanās ilgākā termiņā izvairās.

Tāpat Lietuvā arvien vairāk tiek runāts par riska fondu veidošanu, savukārt Latvijā tā ir salīdzinoši jauna tēma. ZM arī norāda, ka Lietuvā ir seši lieli piena pārstrādes uzņēmumi, savukārt Latvijā - 28 nelieli uzņēmumi.

Kā informē ZM, tikšanās laikā tika pārrunāti piena nozares stabilizācijas un stiprināšanas pasākumi īstermiņā un ilgtermiņā, tostarp piena iepirkuma cenu koridora ieviešana.

"Trešdaļa no Latvijā saražotā piena tiek pārstrādāta Lietuvā. Ja viņu valdība nolemtu sniegt atbalstu piena ražotājiem, Lietuvā ievestu lētāku pienu un mums būtu vēl dziļāka krīze," sanāksmē norādījis Navicks. Pēc Navicka teiktā, tika panākta vienošanās par pasākumu koordinēšanu un labākās prakses apmaiņu.

Tāpat ZM informē, ka liela uzmanība tika pievērsta palīdzībai piena nozarē, kas veicinātu strukturālas izmaiņas, sadarbību un piena ražotāju aizsardzību.

Kā norāda ZM, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padome notiks 20.martā. Tās laikā tiks iesniegts Lietuvas un Latvijas kopīgs paziņojums. Ministri tiksies arī ar ES lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski.

"Viens no svarīgākajiem šīs tikšanās mērķiem Biržos ir koordinēt rīcību, kādu vēstījumu mēs dosim EK", norādījis Lietuvas lauksaimniecības ministrs.

Vienlaikus ZM norāda, ka uz tikšanos devās ne tikai ministri un zemkopības ministriju speciālisti, bet arī abu valstu zemnieki.

Latvijas piena nozari pārstāvēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) vadītājs Guntis Gūtmanis, "Zemnieku saeimas" pārstāvis Juris Sprukulis un AS "Jaunpils Pienotava", AS "E-Piim Tootmine" un Eiropas kooperatīva "SCE E-Piim" valdes loceklis Jānis Bērtulsons.

Savukārt Lietuvas zemniekus pārstāvēja kooperatīva "Piena zieds" direktors Jons Kuzminsks un "Pienas LT" valdes priekšsēdētājs Toms Raudoņus.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā Latvijas piena ražotāji piedzīvoja piena krīzi, piena iepirkuma cenai janvārī sarūkot par 11,5%, bet februārī - provizoriski par 20%. Martā piena iepirkuma cena sāka paaugstināties.

Krīze devusi grūdienu sākt nozares problēmas risināt ilgtermiņā, pēc tikšanās ar "Zemnieku saeimas" valdi aģentūrai LETA iepriekš teica Šmits.

Viņš norādīja, ka sarunu laikā ar piena lopkopības nozari secināts, ka nozare meklē nevis īslaicīgu pabalstu, bet ilgtermiņa risinājumu. Viņa ieskatā, valstij ir jāveido vide, kur, vai nu vietējie pārstrādes uzņēmumi tiek stimulēti "iet eksportā", vai arī pārstrādes tirgū jāaicina ārzemju investori, kas to darīt jau māk.

ZM sagatavotais informatīvais ziņojums par situāciju piena lopkopībā un ministrijas risinājumiem situācijas risināšanai otrdien, 7.martā, tika izskatīts valdībā.

Tāpat ziņots, ka EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Voicehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".