Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Blogerim par Krievijas īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgo attieksmi pret latviešiem piemēro naudas sodu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Prokuratūra piemērojusi 12 400 eiro sodu blogerim Kirilam Fjodorovam par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgu attieksmi pret ukraiņiem un latviešiem.

Prokuratūra lēmumu par sodu var pieņemt tikai tādā gadījumā, ja apsūdzētais atzinis vainu. Sods būs izpildīts tikai pēc naudas iemaksāšanas valsts kontā.

Kriminālprocesu Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022.gada 16.martā saistībā ar šīs personas veidoto un publicēto saturu interneta vietnēs "YouTube" un "Telegram" izveidotos kanālos.

Fjodorovs tika apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par to, ka izdarīja kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru, publisku noliegšanu un attaisnošanu, kā arī izdarīja darbību, kas vērsta uz nacionālā un etniskā naida izraisīšanu, kā arī nesaticības izraisīšanu.

Prokuratūra secinājusi, ka apsūdzētais internetā apzināti un mērķtiecīgi veidoja saturu, ietverot personu grupu aizskaršanu, stigmatizāciju, nomelnošanu, balstoties uz nacionālo izcelsmi, ar nievājošu un izsmejošu kontekstu un tīši šāda satura tekstus publicēja ar automatizētu datu apstrādes sistēmu starpniecību, apzinoties, ka šāds saturs ir vērsts uz Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru publisku attaisnošanu dažreiz noliegšanu.

Piemēram, "Youtube" kādā raidījumā apsūdzētais tika attaisnojis, noliedzis, aizstāvējis un novērtējis kā pareizu Krievijas iebrukumu Ukrainā, tādējādi publiski attaisnojot un noliedzot Krievijas īstenotos kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci un mieru.

Apsūdzētais vairākkārt tika paudis tiešu, pozitīvu un konkrētu atbalstu un attaisnojumu Krievijas īstenotajai karadarbībai un vērtējis to kā Ukrainas un ukraiņu pašu vainu, ka notiek karš, jo Ukraina pati šo karu ir izraisījusi, skaidroja apsūdzība. Apsūdzētā interneta vietnēs publiski paustais saturs tika veidots no Kremļa pozīcijām, pauda atbalstu Krievijas militārajai varenībai, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, atzinīgi novērtējot Putina darbību un pielietotās metodes.

Tāpat vīrietis paudis naida un nesaticību izraisošu tekstu. Apsūdzētā veidotais pēc satura ir cieņas pazemojošs aizskārums pret latviešu un ukraiņu nāciju un demokrātiskām vērtībām.

Apsūdzētā rakstītais un personiski paustais publiskā interneta vietnē saturs ir ar dezinformāciju, kura vienlaicīgi ir tieša un provokatīva, naidīga, nievājoša un vērsta pret latviešiem un ukraiņiem.

Jau ziņots, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD kopumā sācis vairākus desmitus kriminālprocesu un no Valsts policijas pārņēmis kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.

17 no kriminālprocesiem VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām sākt kriminālvajāšanu.

Piecus kriminālprocesus VDD ir izbeidzis, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Savukārt pārējos kriminālprocesos patlaban 11 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, bet trīs personām - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD vairākās lietās aizturēja blogeri Fjodorovu, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Juriju Mihailovu, "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvi Aivi Vasiļevski, bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu, Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" pārstāvi Maratu Kasemu.