Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Uz pusi sarucis sūdzību skaits par ātro kredītu izsniedzējiem

© pixabay.com

Attiecībā pret iepriekšējo gadu saņemto sūdzību skaits par distances aizdevējiem un to pakalpojumiem samazinājies par vairāk nekā 50%, aģentūru LETA informēja "Fintech Latvija" asociācijas pārstāvji, atsaucoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) datiem.

"Fintech Latvija" asociācija norāda uz to, ka lai gan sūdzību samazinājums saistīts ar Covid-19 pandēmijas laikā saņemto iebildumu skaita kritumu, vienlaikus norisinājusies strauja nozares attīstība, pakalpojumu kvalitātes uzlabošana un patērētāju izglītošana.

PTAC apkopotajos datos par finanšu pakalpojumiem Latvijā visievērojamākais patērētāju sūdzību skaita kritums novērojams tieši kreditēšanas jomā - to skaits samazinājies par teju 53%. Pērn 93 iesniegumos patērētāji novērtējuši parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēju rīcību, sūdzību skaitam samazinoties par 20%, kas vienlaikus ir pirmais saņemto iebildumu skaita kritums piecu gadu laikā.

Savukārt 56 iesniegumos norādīts uz nebanku kredītdevēju un kredītu starpnieku rīcību, patērētāju sūdzību skaitam pret pērno gadu samazinoties par 47%. Tāpat, patērētāji uzteikuši arī kredītiestāžu rīcību kopumā, sūdzību skaitam samazinoties par 21%.

"Fintech Latvija" asociācijas vadītāja Tīna Lūse norāda, ka, tāpat kā citās nozarēs, arī finanšu jomā Latvijā Covid-19 pandēmija ieviesa korekcijas, kam pielāgojās gan pakalpojumu sniedzēji, gan patērētāji, un ir normāli, ka tam nepieciešams zināms laiks.

Tāpat Lūze uzsver, ka nozīmīga ir nozares spēlētāju savstarpējā sadarbība, jo, kā atklāj arī dati, PTAC pozitīvi atzīmē to, ka, reaģējot uz patērētāju sūdzībām, izdevies panākt vairākus patērētājiem izdevīgus nosacījumus, jo nodibināta cieša sadarbība ar nozares uzņēmumiem.

Nebanku kreditētāja "Eleving Group" korporatīvo attiecību direktors Artūrs Čakars piebilst, ka finanšu jomas uzņēmumi pēdējos gados arvien lielāku nozīmi piešķir patērētāju izglītošanai par finanšu produktiem, aizņemšanās procesu un saistību izpildes ciklu. PTAC apkopotajos datos var novērot, ka tas ir nesis atzīstamus rezultātus.

"Fintech Latvija" asociācija izveidota 2010.gadā, un 2022.gada sākumā, sekojot līdzi nozares attīstībai un asociācijas darbības kursam, asociācija piedzīvoja izmaiņas, iegūstot šī brīža nosaukumu un uzņemoties lomu pārstāvēt plašāku "fintech" uzņēmumu loku. Kopš 2021.gada sākuma tās vadītāja ir Lūse. Šobrīd asociācijā ir 17 aktīvi zīmoli, Latvijas finanšu sektorā strādājošie "fintech" jomas uzņēmumi.