Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Levits uzsver Azerbaidžānas lomu ES apgādes sistēmā ar dabasgāzi

© pixabay.com

Azerbaidžānai ir svarīga loma Eiropas Savienības (ES) dabasgāzes piegādes avotu un maršrutu dažādošanā, stiprinot Eiropas enerģētisko drošību, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits, kurš šodien Baku tikās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, puses pārrunāja abu valstu attiecības, ES-Azerbaidžānas dialogu, Eiropas drošības jautājumus un alternatīvus enerģijas avotus Eiropai.

Levits uzsvēra arīdzan ES un Azerbaidžānas dialoga nozīmību. Viņš norādīja, ka Latvija atzinīgi vērtē ES un Azerbaidžānas saprašanās memorandu par sadarbību enerģētikas jomā. Pēc Latvijas prezidenta paustā, arī Latvija vēlas attīstīt sadarbību atjaunīgās enerģijas jomā.

Pēc tikšanās Valsts prezidents uzsvēra, ka, turpinot abu valstu sekmīgās attiecības, Latvija ir ieinteresēta uzturēt politisko dialogu visos līmeņos. Patlaban starp abu valstu pašvaldībām ir jau noslēgti 14 sadarbības līgumu. Turklāt Latvija un Azerbaidžāna nākamgad atzīmēs diplomātisko attiecību trīsdesmitgadi.

Levits atzīmēja, ka Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās attiecības pēdējos gados attīstās ar pozitīvu tendenci. Viņš norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta izpētīt turpmākās sadarbības perspektīvas tādās jomās kā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, viedā enerģija un zaļās tehnoloģijas. Arī transports un loģistika ir vēl viena no sadarbības jomām. Latvijas prezidents piebilda, ka nacionālā aviokompānija "airBaltic" šī gada maijā plāno atjaunot tiešo lidojumu starp Rīgu un Baku.

Latvijas prezidents atzīmēja, ka Latvija kā NATO dalībvalsts ir par vēl ciešāku NATO sadarbību ar Azerbaidžānu programmā "Partnerattiecības mieram". Levits šajā kontekstā apstiprināja, ka Latvija ir gandarīta pagarināt Latvijas vēstniecības Baku kā NATO kontaktpunkta mandātu līdz 2024.gadam.

Abu valstu prezidenti sarunā apspriedās par situāciju Ukrainā un palīdzību Ukrainai pret Krievijas sākto karu. Levits atzīmēja, ka Latvija augstu vērtē Azerbaidžānas sniegto humāno palīdzību un energoapgādi, politisko atbalstu un neseno ģeneratoru piegādi Ukrainai. Pēc Latvijas prezidenta paustā, ilgstošu mieru Ukrainā var panākt, tikai un vienīgi balstoties uz starptautiskajām tiesībām un teritoriālo integritāti.

Puses apsprieda abu valstu sadarbība starptautiskajās institūcijās. Latvijas prezidents vērsa uzmanību uz to, ka Latvija piešķir sadarbībai ar Azerbaidžānu lielu nozīmi arī ANO. Levits novērtēja Alijeva kā Nepievienojušos valstu kustības priekšsēdētāja lomu ne tikai savā reģionā, bet arī globālā mērogā, koordinējot 120 valstu platformu.

"Latvija vēlas stiprināt starptautiskās organizācijas un uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību - te redzam lielisku potenciālu turpmākajai sadarbībai ar Azerbaidžānu, kā arī Latvijai gatavojoties ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025.gadā," pauda Levits.

Latvijas prezidents pievērsās arī dialogam Eiropas Padomē, pieminot, ka Latvija uzņemsies šajā organizācijā prezidentūras pienākumus no šī gada maija līdz novembrim. Levits atzīmēja, ka Latvija kopā arī Eiropas Padomes dalībvalstīm kopā strādās pie demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma stiprināšanas Eiropā.

Levits sarunā ar Alijevu novērtēja X Baku globālo forumu "Šodienas pasaule: izaicinājumi un cerības", atzīmējot šīs platformas iespējas, apvienojot plašu pasaules līderu pieredzi, kā arī Azerbaidžānas lomu starpkultūru dialoga veicināšanā.

Pārrunājot situāciju Karabahā, Valsts prezidents izteica Latvijas oficiālo nostāju - Latvija vēlas redzēt stabilu un pārtikušu Dienvidkaukāzu. Ir svarīgi rast ilgtspējīgu un miermīlīgu risinājumu Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktam starptautisko tiesību ietvaros, atzīmēja Levits