Onkologi aicina sievietes laikus doties pie ārsta

Šodien visā pasaulē atzīmē Pretvēža dienu, kuras mērķis ir paaugstināt iedzīvotāju izpratni par onkoloģiskām saslimšanām un aicināt iedzīvotājus regulāri veikt veselības profilaktiskās pārbaudes.

Veselības norēķinu centrs aicina sievietes izteikt savu viedokli par valsts vēža laikus atklāšanas programmu. Sievietes šodien līdz pieciem aicinātas zvanīt uz bezmaksas tālruni 80001234 un atbildēt uz jautājumu: vai esat veikusi valsts apmaksātu dzemdes kakla un krūts vēža profilaktisko pārbaudi? Akcijas mērķis ir atgādināt sievietēm par iespējām veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža un krūts vēža profilaktisko pārbaudi, kā arī noskaidrot iemeslu, kādēļ netiek veiktas pārbaudes, ja vēstule tika saņemta.

Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs norāda: aizvadītajā gadā vairāk esam ārstējuši krūts vēzi pacientēm, kuras to atklājušas agrīni, veicot mammogrāfijas izmeklējumu, atsaucoties uzaicinājuma vēstulei. Lielākajā daļā gadījumu šīm pacientēm ir bijusi iespējama gan krūti, gan paduses limfmezglus saudzējoša operācija, un kombinācijā ar citām modernām vēža ārstēšanas metodēm pacientes ir izārstētas. "Tomēr tikai 20% sieviešu ir atsaukušās uzaicinājumu vēstulēm, tāpēc vēlamies aicināt Latvijas iedzīvotājas izmantot šo iespēju krūts vēzi diagnosticēt agrīni un izārstēt ar saudzējošām metodēm," aicina A. Irmejs. Stradiņa slimnīcas ārsti atgādina, ka laikus veikta vēža diagnostika nozīmē saudzējošāku un efektīvāku ārstēšanu. Uz konsultācijām Krūts slimību centrā īpaši aicinātas sievietes, kurām ir simptomi: sataustīts vai izmeklējumos atklāts veidojums krūtīs, ievilkts un izmainīts krūtsgals, asiņaini izdalījumi no krūtsgala.