VISC turpmāk par 12,30 eiro nosūtīs papīra izziņu par valsts valodas pārbaudes rezultātiem

© Oksana Džadana/ F64

Lai nodrošinātu bezdarbnieku un senioru iespēju saņemt valsts valodas pārbaudes rezultātus, Valsts Izglītības un satura centrs (VISC) turpmāk par noteiktu maksu sagatavos izziņu par rezultātiem, kas personai varēs tikt izsniegti un nosūtīti arī papīra formā.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) skaidroja, ka, aprēķinot ieņēmumus un izdevumus par attiecīgo pakalpojumu, jāņem vērā, ka aptuveni 65% no valsts valodas prasmes pārbaudes kārtotājiem varētu pieprasīt lēmuma kopijas nosūtīt pa pastu.

Pēc VISC pieredzes, kopumā ap 65% kārtotāju nav elektroniskā pasta, turklāt 2023.gadā sakarā ar grozījumiem Imigrācijas likumā pārbaudi kārtos liels skaits senioru. Tāpat regulāri pēdējos gados ap 50% pārbaudes kārtotāju ir bezdarbnieki vai darba meklētāji. IZM prognozē, ka liels skaits abu minēto grupu pārstāvju neizmantos e-pakalpojumu, un attiecīgi centrs nosūtīs viņiem lēmuma kopijas.

Ņemot vērā minētos apstākļus, VISC turpmāk sagatavos izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātu, kas personai būs pieejama informācijas sistēmā. Izziņa ir elektroniskais dokuments, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, un tam ir laika zīmogs.

Ja persona vēlēsies šādu izziņu saņemt papīra formā, VISC sagatavos izziņu papīra formā, un tās saņemšana būs maksas pakalpojums.

Izziņu papīra formā nosūta personai ierakstītā vēstulē pa pastu, kas ir maksas pakalpojums saskaņā ar VISC sniegto maksas pakalpojumu cenrādi. Līdz ar to nav paredzēta izziņas papīra formā izsniegšana personīgi.

Šis pakalpojums VISC maksās 12,30 eiro.

Jau vēstīts, ka pērn 24.septembrī stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas maina uzturēšanās atļauju saņemšanas kārtību Krievijas pilsoņiem. Grozījumi paredz, ka Krievijas pilsoņiem, kas pirms citas valsts pilsonības saņemšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi un uzturas Latvijā ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) līdz šī gada 1.septembrim jāiesniedz dokumenti, kas apliecina valsts valodas zināšanas A2 līmenī.

Personai, kura vēlas turpināt uzturēties Latvijā, nezaudējot pastāvīgā iedzīvotāja statusu, līdz 1.septembrim jāsaņem jauna pastāvīgās uzturēšanās atļauja jeb Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss.

Saskaņā ar regulējumu, pārbaudi var nekārtot personas kas ieguvušas pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā. Tāpat pārbaude nav jākārto personām, kas apguvušas akreditētu mazākumtautību izglītības programmu un kārtojušas centralizēto eksāmenu latviešu valodā 9.klasei vai centralizēto eksāmenu latviešu valodā 12.klasei.

Iekšlietu ministrija iepriekš lēsa, ka jaunās Imigrācijas likuma prasības attiecas aptuveni uz 25 000 Krievijas pilsoņu, no kuriem aptuveni 5000 ir vecāki par 75 gadiem.

Iepriekš, lai arī Saeimas Pieprasījumu komisijas diskusijās izskanēja pretēji viedokļi, vairākums deputātu norādīja uz iespēju diskutēt par ilgāka termiņa noteikšanu Krievijas pilsoņiem apgūt latviešu valoda, proti, pārskatot līdz šim noteikto termiņu - 1.septembri.

Komisijas vadītājs Hosams Abu Meri (JV) aģentūrai LETA pieļāva, ka varētu tikt veikti likuma grozījumi, lai noteiktu ilgāku termiņu, kādā Krievijas pilsoņiem jāapliecina latviešu valodas zināšanas. Attiecīga piedāvājuma virzība būtu iekšlietu ministra ziņā.

Svarīgākais