"Cert.lv": Latvijas kibertelpā gads ir sācies salīdzinoši mierīgi

© f64.lv, Jānis Saliņš

Latvijas kibertelpā gads ir sācies salīdzinoši mierīgi, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Principā gada pirmie mēneši salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir bijuši diezgan mierīgi," teica Kaškina.

Vienlaikus viņa gan uzsvēra, ka piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumi joprojām notiek, bet interneta lietotājiem tie nav jūtami, pateicoties pagājušajā gadā ieguldītajam darbam kibertelpas stiprināšanā.

Tāpat viņa atzīmēja, ka uzmanīgiem un vērīgiem ir jābūt visu laiku, jo 100% aizsardzība pret uzbrukumiem nav iespējama. "Robi, protams, ir. Diemžēl 100% aizsardzība nav iespējama," teica Kaškina.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Latvijā

Akciju sabiedrības “Balticovo” un tās apakšuzņēmuma SIA “Bovo Gas” 1012 m2 plašajā, praktiski sterilajā angārā sāk ražot biogāzi – gadā 17 000 000 m3, un tuvajā laikā tiks uzstādītas iekārtas, lai gadā sašķidrinātu 7 000 000 m3 pārtikas klases oglekļa dioksīda. Taču tas vēl nav viss – gāzes ražošanas iekārtām un industriāliem trokšņiem pildītā telpa acumirklī spēj pārvērsties par krāšņu koncertzāli, kurā vienotā harmonijā savijas industriālais troksnis, gaismas mūzika, instrumentu un solista balss melodijas.

Svarīgākais