Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Levite: Seksuālās vardarbības mērķis karā ir iebiedēt un demoralizēt iedzīvotājus

© Gints Ivuškāns /F64

Tāpat kā slimnīcu, skolu un kritiskās infrastruktūras iznīcināšana kara laikā, arī seksuālās vardarbības mērķis ir iebiedēt un demoralizēt iedzīvotājus, uzsvēra Valsts prezidenta kundze Andra Levite, piedaloties starptautiskajā konferencē "Vienoti taisnīgumam" Ļvivā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Diskusijā par seksuālo vardarbību kā kara ieroci Levite skaidroja, ka, lai gan ar seksuālo vardarbību lielākoties kara laikā sastopas sievietes un meitenes, to piedzīvo arī vīrieši un zēni.

Viņa atzīmēja, ka seksuālā vardarbība uz upuri var atstāt dažāda veida sekas - gan īstermiņa, gan ilgtermiņa fiziskas sekas, gan dziļi personiskas, kas var ietekmēt arī visu sabiedrību kopumā.

"Sekas sabiedrībai pēc brutālas sieviešu izvarošanas var izpausties kā intereses zudums par pilsonisko līdzdalību, radošuma un apņēmības zaudēšana profesionālajā dzīvē, enerģijas zudums bērnu audzināšanā un izglītošanā. (..) Sievietes, kuras cieš no smagiem garīgās veselības traucējumiem pēc pārciestas seksuālās vardarbības, sāpīgi iztrūkst nācijas sociālās, kultūras un ekonomiskās nākotnes veidošanā," skaidroja Levite.

Valsts prezidenta kundze norādīja, ka, lai cietušie izveseļotos gan fiziski, gan emocionāli, nepieciešama kvalificētu speciālistu palīdzība, kas jāsniedz objektīvi un iejūtīgi. Tāpat palīdzībai jābūt pieejamai pēc iespējas ātrāk, un tai jābūt pieejamai upura dzīvesvietas tuvumā, upura dzimtajā valodā.

Viņa informēja, ka Latvija sniedz atbalstu gan upuru fiziskajai, gan psiholoģiskajai rehabilitācijai, īpaši pievēršot uzmanību tieši sievietēm un meitenēm.

"Latvija ir izveidojusi centru Ivano-Frankivskā, kā arī atbalstījusi kara noziegumu dokumentēšanu un cilvēktiesību aizstāvību. Latvija turpinās sekmēt globāli pieņemtās koncepcijas "Sievietes, miers un drošība" principu iedzīvināšanu gan savā valstī, gan starptautiskā mērogā," noradīja Levite.

Vienlaikus Preses dienestā informē, ka savā uzrunā Valsts prezidenta kundze pievērsās arī tematam par Ukrainas bērnu deportāciju un piespiedu rusifikāciju.

"Tā gan nav seksuāla izvarošana, taču tā ir garīga un emocionāla izvarošana. Krievijas varas iestādēm nevajadzētu būt tik pārliecinātām, ka šie bērni aizmirsīs savu izcelsmi. Daudzi neirozinātnieki uzskata, ka agrīnās bērnības pieredze mūsu smadzenēs saglabājas visu mūžu un var atkal aktivizēties neparedzamos apstākļos. (..) Šo Ukrainas bērnu liktenis netiks aizmirsts," pauda Levite.

Tāpat viņa uzsvēra, ka tagad krievi Ukrainā atkārto to pašu noziegumu, ko viņi 1941. un 1949.gadā izdarīja Latvijā, kad viņi deportēja uz Sibīriju tūkstošiem latviešu bērnu.

Valsts prezidenta kundzes ieskatā Krievijas karavīru pastrādātie kara noziegumi Ukrainā, tostarp seksuālā vardarbība, ir jānodod iztiesāšanai valsts un starptautiskajām tiesām.

"Upuri ir pelnījuši taisnīgumu, un upuriem nav jākaunas par to, ko viņiem nācies piedzīvot. Savukārt vainīgajiem ir patiesi jābaidās no taisnīguma un soda, kas viņiem pienākas," atzīmēja Levite.

Kopā ar Leviti paneļdiskusijā uzstājās arī Ukrainas prezidenta kundze Olena Zelenska un Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola.