Auto nomas uzņēmums atklāj, pēc kādām automašīnām ir pieprasījums šobrīd

© Kaspars Krafts / F64

Auto nomas nozarē šobrīd pieaug pieprasījums pēc lieliem automobiļiem, pretstatā iepriekšējās sezonas interesei par lētākajiem auto ar mazāko degvielas patēriņu, aģentūrai LETA pastāstīja auto nomas uzņēmuma "Avis" Līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Viņa norādīja, ka pēdējo pāris gadu galvenā nozares tendence ir nepārtrauktas pārmaiņas, kurām uzņēmējiem jāspēj elastīgi piemēroties. "Ja pandēmijas laikā auto nomas nozari satricināja ceļošanas ierobežojumi, kas ievērojami samazināja cilvēku pārvietošanos, tad tagad lielākie izaicinājumi saistīti ar izmaksu strauju kāpumu un kavētām automobiļu piegādēm," skaidroja Kantāne.

"Avis" pārstāve arī uzsvēra, ka neviens nebija gaidījis milzīgo inflāciju, kas aizvadītajā gadā skāra visus un ienesa izmaiņas gan sabiedrības, gan uzņēmēju budžetos. Piemēram, automobiļu cenas 2022.gadā dažiem dīleriem paaugstinājās katru mēnesi, bet lielākoties - ik ceturksni. Patlaban cenu kāpums ir stabilizējies un izmaiņas ir prognozējamas.

Kantāne skaidroja, ka vēl viens, patlaban aktuāls izaicinājums, ir ļoti mainīgās un neprognozējamās automašīnu piegādes no auto dīleriem. Tas, savukārt, liek nomas uzņēmumiem būt ļoti elastīgiem, radīt alternatīvas stratēģijas, lai nodrošinātu klientiem nepieciešamo mobilitāti.

Nozarē aktuāla tendence šobrīd ir arī digitalizācija - jauno tehnoloģiju, programmatūru, digitālu risinājumu uzplaukums, kas liek sekot līdzi novitātēm, ieviest jaunas tehnoloģijas un iespējas.

Tāpat auto nomas nozarei jāņem vērā, ka tirgus virzās elektromobilitātes virzienā. "Ļoti nozīmīga ir valstiska un pārdomāta infrastruktūras attīstība, kam jāiet kopsolī ar veicinošu nodokļu un atvieglojumu politiku. Svarīga ir arī tirgus dalībnieku iesaiste un darbs ar sabiedrību, informējot, skaidrojot un pārliecinot par elektromobilitātes ieguvumiem un jēgu," stāstīja Kantāne.

Viņa norādīja, ka auto nomas nozarē šobrīd pieprasījumā redzama pieaugoša interese tieši par lielākiem automobiļiem, pretstatā iepriekšējās sezonas interesei par lētākajiem auto ar mazāko degvielas patēriņu.

"Ja agrāk bija ierasta ļoti laicīga biznesa braucienu vai ceļojumu iepriekšplānošana, tad tagad tas ir mainījies - cilvēki diezgan daudzas lietas plāno pēdējā brīdī, pielāgojas dažādām neplānotām situācijām un to pašu sagaida arī no mums kā pakalpojuma sniedzējiem, ka spēsim piedāvāt elastīgus risinājumus tajā brīdī, kad viņiem nepieciešams," pauda Kantāne.

Firmu "Avis" Latvijā pārstāv kompānija "Ideal Services". Uzņēmums "Ideal Services" ir reģistrēts 1999. gadā, Igaunijā.

Latvijā

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piedāvā jau 2025. gada pašvaldību vēlēšanās izmantot jaunu vēlēšanu biļetena veidolu, līdzšinējos rombiņus pie kandidātu vārdiem aizstājot ar zaļiem un sarkaniem laukumiņiem, no kuriem vienā vēlētājs varētu izdarīt atzīmi, paužot īpašu atbalstu vai nepatiku pret konkrēto kandidātu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pavēstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Svarīgākais