Latvijas armijas pirmā kara orķestra gadadienas koncerts Ventspilī

Piektdien, 4. februārī, pulksten 19 pirmā kara orķestra 92. dzimšanas diena tiks atzīmēta ar koncertu Ventspils teātra namā „Jūras Vārti".

1919. gada 6. februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11. rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Atzīmējot šo notikumu un turpinot Latvijas armijas tradīcijas, katru gadu februārī Nacionālo bruņoto spēku orķestris koncertē kādā no Latvijas pilsētām. Šāds divdaļīgs koncerts Nacionālo bruņoto spēku orķestrim ir kā radošā atskaite, kurā vienreiz gadā klausītājiem tiek piedāvāts labākais un savdabīgākais orķestra radošajā izpausmē.

Koncerta 1. daļu NBS orķestris atklās ar Marka Lavri (Marc Lavry) „Ģenerāļa Baloža parādes maršu". Komponista dzīvesstāsts ir aizraujošs, lai pie tā pakavētos ilgāk. Dzimis 1903. gadā ebreju ģimenē Rīgā, muzikālo izglītību ieguvis Rīgas un Leipcigas konservatorijās. Muzikālā karjera attīstās galvu reibinošā ātrumā un 1929. gadā Marks Lavri jau ir Berlīnes simfoniskā orķestra diriģents. 1933. gadā pēc Hitlera nākšanas pie varas Vācijā, viņš ir spiests bēgt un ar ģimeni atgriežas atpakaļ Rīgā, kur ļoti ātri tiek pieņemts darbā par Latvijas Nacionālās operas diriģentu.

Pēc Kārļa Ulmaņa valsts apvērsuma, 1934. gada 15. maijā, emigrē uz britu pārvaldīto Palestīnu un dzīves pēdējo posmu pavada Izraēlā, radot jaunās Izraēlas Valsts klasisko mūziku, vadot Izraēlas vadošos simfoniskos orķestrus un kļūstot šajā valstī par ļoti populāru personu. Komponista daiļradi var iedalīt 2 lielās daļās: ebreju nacionālā mūzika un latviešu nacionālā mūzika. Komponējis mūziku latviešu mākslas filmai „Tautas dēls", Variācijas par latviešu tautas dziesmu simfoniskajam orķestrim, Latviešu dziesmas balsij un simfoniskajam orķestrim u.c. Nav zināms, vai komponists savas dzīves laikā ticies ar ģenerāli Jāni Balodi vai marša uzrakstīšanas iemesls bija ģenerāļa lielā popularitāte latviešu tautas vidū. Skaņdarba orķestra balsis pirms dažiem gadiem tika atrastas 7. Siguldas kājnieku pulka orķestra bibliotēkas notīs. Tas ir viens no visprofesionālāk uzrakstītajiem skaņdarbiem pūšaminstrumentu orķestrim latviešu mūzikā līdz 1940. gadam. Pēc 1940. gada minētais maršs Latvijā tiks izpildīts pirmo reizi.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķis Rihards Zaļupe mūzikas mīļotājiem ir labi zināms kā solists un sitaminstrumentālists daudzās instrumentālās un kamermūzikas programmās visdažādākajos sastāvos. Kopš 2002. gada pievērsies arī kompozīcijai. Koncertā izskanēs viena no R. Zaļupes jaunākajām kompozīcijām – Fantāzija par latviešu tautas dziesmas „Rikšiem bērīt' es palaidu" tēmu.

Koncerta pirmo daļu NBS orķestris noslēgs ar Johana de Meija trešās simfonijas 1. daļu Simfonija komponēta 2006. gadā pēc Ziemeļnīderlandes simfoniskā orķestra pasūtījuma un veltīta dzimtajai planētai. Tā ir oda visai pasaulei par tās apburošo dabas skaistumu. Simfonijas 1. daļa sākas ar milzīgu dārdoņu, kosmiskajam kuģim tuvojoties „vientuļajai planētai". Komētas un Saules sistēmas planētas atrodas kaut kur tepat - koncertzālē.

Koncerta otrajā daļā skanēs kompozīcijas no bigbenda klasikas un pārlikumi bigbenda sastāvam. NBS bigbends atkal tirgosies, dosies alā ciemos pie Kalnu Karaļa, lidos kopā ar putniņu Fū, kā arī atskaņos kompozīciju, kuras panākumu atslēga pēc džeza teorētiķu domām ir viens ģitāras akords.

Koncerta laikā tiks demonstrētas fotogrāfijas no Latvijas Kara muzeja, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja un Jura Raķa personīgā arhīva, izmantoti Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva kino materiāli, kuros redzami Latvijas armijas orķestri Latvijas Republikas proklamēšanas 10. gadadienai veltītajā parādē Esplanādē 1928. gada 18. novembrī, Somijas prezidenta sagaidīšanā Rīgas jūras līcī 1926. gadā, Valsts Prezidenta sudraba tauru pasniegšanas ceremonijā Artilērijas divizionam Krustabaznīcas kazarmās 1924. gadā, Latvijas armijas vienību parādēs 1937. gada 18. novembrī Esplanādē un 1939. gadā Uzvaras laukumā Rīgā.

Turpinot Latvijas armijas tradīcijas, ieeja koncertā bez maksas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.