Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VP matpersonām par virsstundu darbu padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžas laikā plano piešķirt 106 840 eiro

© Kaspars Krafts / F64

No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" valdība plāno piešķirt 106 840 eiro Valsts policijas (VP) amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm par virsstundu darbu padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžas laikā, lai kompensētu papildu izdevumus saistībā ar vidējās izpeļņas pieaugumu, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācija Tiesību aktu projektu portālā.

Valdība minēto jautājumu plāno skatīt otrdien, 7.martā. Projekta anotācijā norādīts, ka VP amatpersonas veica monitoringu sociālajos tīklos ar mērķi identificēt personas, kuras ar saviem izteikumiem aicināja iedzīvotājus uz sabiedriskās kārtības pārkāpumiem pieminekļu demontāžas laikā. Savukārt Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē nodrošināta sabiedriskā kārtība un ceļu satiksmes drošība pie demontējamajiem objektiem un to apkārtējā teritorijā, nepieļaujot un novēršot nepiederošu personu iekļūšana pie demontējamajiem objektiem pieminekļu demontāžas laikā.

VP amatpersonas nodrošināja bezpilota gaisa kuģu izmantošanu pieminekļu demontāžas laikā un veica gaisa telpas monitoringu, nepieļaujot nesankcionētus bezpilota gaisa kuģu lidojumus virs demontējamajiem objektiem. Tāpat VP nodrošināja demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu pavadīšanu, eskortēšanu no demontāžas vietām uz Latvijas Okupācijas muzeja glabāšanas vietu.

IeM skaidro, ka, ievērojot VP veiktos pasākumus, nodrošinot sabiedrisko kārtību un drošību saistībā ar padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu laika periodā no 2022.gada 1.septembra līdz 2022.gada 9.novembrim, pamatojoties uz faktiskajām izmaksām, veikti aprēķini par papildu nepieciešamo finansējumu.

Finansējums vajadzīgs samaksai par virsstundu darbu VP amatpersonām atbilstoši faktiskajam virsstundu apjomam laikposmā no 2022.gada 1.septembra līdz 2022.gada 9.novembrim. Tāpat finansējums vajadzīgs vidējās izpeļņas pieauguma kompensēšanai VP. Ievērojot to, ka samaksa par virsstundu darbu tiek iekļauta vidējās izpeļņas aprēķinā, ievērojami palielinās izdevumi atlīdzībai, kas tiek aprēķināti, pamatojoties uz vidējo izpeļņu. Vidējās izpeļņas pieauguma kompensēšanai aprēķināts finansējums 8,33% no nepieciešamā finansējuma atlīdzībai.

Saskaņā ar veiktajiem aprēķiniem VP papildu nepieciešamais finansējums samaksai par virsstundu darbu ir 98 624 eiro, bet vidējās izpeļņas pieauguma kompensēšanai - 8216 eiro. Kopā papildu nepieciešamais finansējums ir 106 840 eiro.