Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SAB pērn valsts noslēpuma pielaides piešķiršanas jautājumā kritiskus riskus saskatīja azartspēlēs, parādsaistībās un kontaktos Krievijā

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

 Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pērn valsts noslēpuma pielaides piešķiršanas jautājumā kritiskus riskus saskatīja azartspēlēs, parādsaistībās un kontaktos Krievijā, liecina SAB pagājušā gada darbības pārskats.

Personu pārbaudes, lai izsniegtu speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam, atbilstoši likumā "Par valsts noslēpumu" noteiktajai kompetencei, veic visas trīs valsts drošības iestādes. Pirmās kategorijas speciālās atļaujas, balstoties uz visās valsts drošības iestādēs veiktajām pārbaudēm, izsniedz tikai SAB.

2022. gadā SAB kopā izsniedza 931 speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, tajā skaitā 331 pirmās kategorijas speciālo atļauju.

Pērn SAB pieņēma četrus lēmumus par atteikumu pieejai valsts noslēpumam. Saskaņā ar likumā "Par valsts noslēpumu" noteikto, valsts drošības iestādes lēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam atteikumu vai anulēšanu persona var apstrīdēt ģenerālprokuroram, kura lēmumu iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Aizvadītajā gadā neviens no SAB pieņemtajiem lēmumiem netika apstrīdēts ģenerālprokuroram vai pārsūdzēts Administratīvajā apgabaltiesā.

Priekšnosacījums NATO un ES klasificētās informācijas sertifikāta saņemšanai ir speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam esamība.

SAB kā vienīgā valsts drošības iestāde izsniedz sertifikātus darbam ar NATO un ES klasificēto informāciju un personu pārbaudes atbilstībai NATO un ES drošības prasībām ietvaros veic personas valsts noslēpuma pārbaudes lietā iekļautās informācijas analīzi un papildus - nepieciešamās informācijas ieguvi gala lēmuma pieņemšanai.

Pērn SAB izsniedza 1955 sertifikātus darbam ar NATO klasificētu informāciju, 1998 sertifikātus darbam ar Eiropas Savienības klasificētu informāciju.

2022.gadā SAB atteica piešķirt pieeju NATO un ES klasificētai informācijai četros gadījumos. SAB lēmums liegt pieeju NATO un ES klasificētajai informācijai ir galīgs un nav pārsūdzams.

SAB pērn kā īpaši kritiskus riskus attiecībā uz personām, kurām ir piešķirama speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam vai sertifikāts pieejai NATO vai ES klasificētajai informācijai, izceļ personu aizraušanos ar azartspēlēm, personu pārmērīgas parādsaistības (ātrie kredīti) vai neskaidrus finanšu darījumus, personu regulārus kontaktus vai braucienus uz Krieviju, Baltkrieviju, NVS valstīm, Ķīnu, melošanu vai informācijas slēpšanu personas pārbaudēs.