Saeima noraida "Progresīvo" vēlmi vērtēt Ogres domes darbību

© Ģirts Ozoliņš/F64

Saeima šodien noraidīja "Progresīvo" virzīto lēmumprojektu par Ogres novada pašvaldības domes darbību attiecībā uz Ogres muzeju izvērtējumu.

Par lēmumprojekta tālāku skatīšanu balsoja astoņi tikai "Progresīvo" deputāti, savukārt no pārējo partiju deputātiem pret balsoja 45 un atturējās 33 parlamentārieši.

Opozīcijas deputāti lēmumprojektā aicināja uzdot atbildīgajām institūcijām izvērtēt Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) kā domes darba vadītāja darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbības ierobežošanu, kas sekojusi pēc muzeja atteikuma nodrošināt sankcijām pakļautās personas Krievijas oligarha Pjotra Avena saimniecisko resursu jeb porcelāna izstādi.

"Progresīvo" deputāti Andris Šuvajevs, Antoņina Ņenaševa, Kaspars Briškens, Andris Sprūds, Jana Simanovska, Skaidrīte Ābrama, Edmunds Cepurītis, Leila Rasima, Atis Švinka un Edgars Zelderis aicināja to uzdot izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Kultūras ministrijai sadarbībā ar Latvijas Muzeju padomi.

Tāpat šodien noraidītajā lēmumprojektā bija aicināts uzdot Tieslietu ministrijai izvērtēt Helmaņa darbību atbilstību šiem principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par pulcēšanās brīvības ierobežojumu, liedzot sabiedrībai organizēt atbalsta pasākumu muzejam.

Kā vēstīts, ir izveidojies konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Šādā situācijā Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība nolēma rīkot atbalsta pasākumu muzejam, taču pirmais pieteikums saskaņots netika, tāpēc biedrība vēlāk iesniedza jaunu pieteikumu pasākuma "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" rīkošanai, kas tika saskaņots.

Kā ziņots, Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības organizētajā Ogres muzeja atbalsta akcijā ceturtdien pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Lai rastu plašāku risinājumu, tiek pieļauts piešķirt lielākas pašnoteikšanās tiesības muzeju jomas pārstāvjiem.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.