Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pērn būtiski pieaudzis sīko zādzību skaits

© pixabay.com

Pērn valstī nedaudz palielinājies reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits, pamatā tas saistīts ar sīkajām zādzībām, liecina Valsts policijas (VP) sniegtā informācija.

Aizvadītais gads esot bijis viens no sarežģītākajiem VP pastāvēšanas laikā. Pērn bijuši daudzi izaicinājumi, tomēr mēs joprojām dzīvojam drošā valstī, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē uzsvēra VP priekšnieks Armands Ruks.

Pērn valstī reģistrēti 33 821 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 3% vairāk nekā gadu iepriekš.

Neskatoties uz nelielo pieaugumu pagājušajā gadā, vienlaikus jau vairākus gadus reģistrēto noziegumu skaits samazinās. Tā, piemēram, 2020.gadā reģistrēti 38 767 noziegumi.

Pērn VP sākti 30 377 kriminālprocesi, kas ir par 1294 vairāk nekā gadu iepriekš. Tas saistīts ar to, ka pērn būtiski pieaudzis sīko zādzību apmērs.

Kopumā pērn sevišķi smagu noziegumu skaits samazinājies par 21%. Vienlaikus Šajā kategorijā pieaugums vērojams tādos noziegumos kā piesavināšanās, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, izvarošana un seksuāla vardarbība.

Seksuāla rakstura noziegumu skaita palielināšanās saistīta ar to, ka sabiedrība aktīvāk ziņo par šādiem noziegumiem un policija aktīvo darbu, turklāt, izmeklējot vienu lietu, gaismā tiek celti jauni noziegumi, skaidro Valsts policija.

Smagu noziegumu skaits palielinājies par 0,6%. Šajā kategorijā pieaugumu veido zādzības, viltotas naudas izgatavošana un vardarbība pret nepilngadīgo.

Mazāk smagu noziegumu kategorijā noziegumu skaits palielinājies par 9,3%. Pieaugumu veido zādzības, transportlīdzekļa numura zīmes nolaupīšanas, krāpšana automatizētā datu apstrādes sistēmā, nepatiesu ziņu sniegšana par patieso labuma guvēju un spridzināšanas draudi.

Pērn policija reģistrējusi 9803 aizdomās turētās personas, kas ir par 343 mazāk nekā pērn.

Dienas otrajā pusē sasauktajā preses konferencē Ruks paziņoja, ka ir apmierināts ar VP darbu, taču likumsargu pieļautās kļūdas pērn 10.maijā Rīgā pie pieminekļa Pārdaugavā neesot bijusi veiksmīgākā diena policijas darbā.

Šī gada prioritātes noziedzības novēršanā un apkarošanā esot organizētā noziedzība, sociālā naida un nesaticības izraisīšana, vides noziegumu izmeklēšana, narkotiku noziegumi, tikumības un dzimumneaizskaramības noziegumi, kibernoziedzība, tautsaimniecības interešu apdraudējums, cilvēku tirdzniecība, kā arī personu dzīvība un veselība, atklāja Ruks.