Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tirgotāji atbalsta smēķēšanas produktu aizliegumu, kas imitē bērniem pievilcīgas garšas

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) atbalsta elektronisko cigarešu vecuma cenzu līdz 19 gadiem un tādu smēķēšanas produktu aizliegumu, kas imitē bērniem pievilcīgas garšas, uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Kā informē LTA, februārī asociācija rīkoja divas tikšanās ar Valsts policijas pārstāvjiem, lai apspriestu, kā Saeimā iesniegtie Veselības ministrijas priekšlikumi likumprojektā par tabakas ierobežošanu ietekmēs nelegālo e-cigarešu apriti, it īpaši jauniešu vidū.

Šonedēļ notika LTA tikšanās ar Valsts policijas pārstāvēm Selēnu Lauri un Prevencijas vadības nodaļas vecāko inspektori Tatjanu Cauni. Raksturojot šā brīža situāciju, Laure norādīja, ka elektronisko cigarešu izplatība skolēnu vidū ir satraucoša un to skolās nespējot izkontrolēt. Vērojama tendence elektroniskās cigaretes iegādāties interneta vietnēs.

"Mēs nedrīkstam nonākt situācijā, ka elektroniskās cigaretes skolās kļūst par normu," brīdināja Laure.

Savukārt Beztabakas asociācijas valdes loceklis Emīls Ozoliņš norādīja, ka būtu vēlams, lai Valsts policija aktīvāk iesaistītos interneta tirgoņu aizturēšanā un sodīšanā. Caune teikusi, ka policija apzinoties šo problēmu.

Danusēvičs uzsvēris, ka Latvija ir Eiropas Savienības vienotajā tirgū, tāpēc jebkuri ierobežojumi vienā valstī to kropļo un rada zaudējumus tajā valstī, kur noteikumi ir atšķirīgāki.

Jau ziņots, ka Saeimā ir nonācis kolektīvais iesniegums "Novērst maldināšanu ar aromatizētajām e-cigaretēm", jo "Manabalss.lv" platformā savākti 10 000 parakstu par aromatizēto e-cigarešu aprites aizliegšanu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Oļegs Belousovs. Viņš aicina novērst "maldinošo un kaitīgo ilūziju", ka inovatīvie smēķēšanas un nikotīna uzņemšanas veidi ir kaut kas jauks, patīkams un nevainīgs.

Idejas autora ieskatā minēto dara aromatizētās e-cigaretes dažādos to veidos, turklāt ar tām nikotīna ietekmē un paredzamā atkarībā nonāk arī mazgadīgie. Dažādie aromāti ir vilinoši, un tieši uz visu jauno salīdzinoši atvērtos bērnus provocē atrast piekļuvi e-cigaretēm un tās pamēģināt.

Viņš piedāvā grozīt Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu, aizliedzot aromatizēto elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tehnoloģiju apriti. Līdzīgi regulējumi ir jau vairākās valstīs, ieskaitot šo tehnoloģiju apriti internetā.

Belousovs pārliecināts, ka šādu pārmaiņu rezultātā varēs pasargāt bērnus un jauniešus no "mānīgi, maldinoši" rosinātas un veselībai bīstamas atkarības izplatības.