Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

AS "Augstsprieguma tīkls" peļņa pieaugusi par 60%

© Kaspars Krafts/f64

Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 351,128 miljoni eiro, kas ir par 92,7% vairāk nekā 2021.gadā, bet koncerna peļņa pieauga par 60,1% un sasniedza 16,165 miljonus eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus mātessabiedrība AST 2022.gadā strādājusi ar 295,997 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2021.gadā, kamēr tās peļņa samazinājusies piecas reizes un bija 11,017 miljoni eiro.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka koncerna peļņas pieaugums, salīdzinot ar 2021.gadu, galvenokārt ir saistīts ar saņemto atļauju no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izmantot uzkrātos pārslodzes maksas ieņēmumus krasā elektroenerģijas cenas pieauguma radīto izmaksu segšanai.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka atbilstoši pastāvošajam regulatīvajam ietvaram negatīvā ietekme no neplānota izmaksu sadārdzinājuma tiek segta nākamajos periodos. Lēmumu par izmaksu apjomu, kas tiek attiecināts uz nākamajiem periodiem, pieņem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome.

AST koncerna dabasgāzes pārvades segmenta peļņa pirms nodokļiem pērn bija 2,6 miljoni eiro, savukārt dabasgāzes uzglabāšanas segmenta peļņa pirms nodokļiem bija 11,2 miljoni eiro.

AST 2022.gada zaudējumi no elektroenerģijas pārvades sasnieguši 32,1 miljonu eiro. Spēkā esošais elektroenerģijas pārvades pakalpojumu tarifs, kas tika apstiprināts 2020.gada novembrī, nenosedza augsto elektroenerģijas cenu - izmaksu pieaugumu, klāsta AST. Lai nosegtu zaudējumus, uzkrātie pārslodzes maksas ieņēmumi - 36,5 miljoni eiro - novirzīti to segšanai.

Paziņojumā biržai arī minēts AST ieņēmumu pieaugums 2022.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, galvenokārt ir saistīts ar ieņēmumiem no balansējošās elektroenerģijas, kā arī pārslodzes maksas ieņēmumiem.

2022.gadā AST lietotājiem Latvijā pārvadīja elektroenerģiju 6193 gigavatstundu (GWh) apjomā, kas ir par 1% mazāk nekā iepriekšējā gadā (6312 GWh).

"Lai arī 2022.gadā AST saskārās ar būtiskiem izaicinājumiem un zaudējumiem elektroenerģijas cenas straujā kāpuma dēļ, operators gadu ir noslēdzis ar pozitīvu peļņas rādītāju. Pēc gada pārskata apstiprināšanas par AST peļņas sadali lems akcionārs - Klimata un enerģētikas ministrija. Vismaz 64% no peļņas tiks ieskaitīti valsts budžetā. Balstoties uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu, pamatdarbības zaudējumi tika segti ar uzkrātajiem pārslodzes maksas ieņēmumiem," paziņojis uzņēmums.

Jau vēstīts, ka 2021.gadā AST koncerna ieņēmumi bija 182,226 miljoni eiro, kas ir par 26,2% vairāk nekā 2020.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās 6,5 reizes un bija 10,097 miljoni eiro. Vienlaikus paša AST auditētais apgrozījums 2021.gadā bija 125,787 miljoni eiro, kas ir par 14,3% mazāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa palielinājās vairākkārt un bija 54,846 miljoni eiro.

AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. AST pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

AST ir vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.