Veselības apdrošināšanas polišu limits, kas netiek aplikts ar IIN, nav mainījies 16 gadus; Kulbergs aicina pārskatīt likumu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

No algas nodokļiem atbrīvotās veselības apdrošināšanas prēmijas apjoms operatīvi jāpalielina vismaz līdz 650 eiro, uzskata 14.Saeimas "Apvienotā saraksta" (AS) deputāts Andris Kulbergs.

Veselības apdrošināšanas polises limits, ko uzņēmumi iegādājas saviem darbiniekiem un kas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās apdrošināšanas iemaksām, nav mainījies jau gandrīz 16 gadus, un tas ir nepilni 427 eiro gadā, norāda Kulbergs.

Politiķis skaidro, ka, pārsniedzot šo summu, uzņēmumam ir jāmaksā visi nodokļi par darbiniekam sniegto labumu veselības apdrošināšanas polises veidā. Ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā ir būtiski pieaugušas veselības aprūpes pakalpojumu cenas, atbilstoši kāpj arī veselības apdrošināšanas polišu cenas.

"Nevarot to atļauties, uzņēmēji ir spiesti saviem darbiniekiem iegādāties lētākas polises ar ierobežotāku segumu. Ar šo situāciju nav mierā nedz uzņēmumi, nedz to darbinieki," skaidro parlamentārietis.

Situācijā, kad ekonomika katru gadu attīstās, bet tikai ar nodokļiem neapliekamais limits "stāv uz vietas", Kulbergs uzskata, ka operatīvi jāpalielina veselības apdrošināšanas polišu limits, kas nav apliekams ar nodokļiem.

"Mums ir jākustas ātrāk. Ar šo es domāju gan ierēdniecību, gan politiķus. Jāspēj operatīvāk reaģēt uz procesiem, kas nereti notiek mums tepat "deguna galā"," pauž parlamentārietis.

Ņemot vērā, ka Latvijā 50% nodarbināto ir virs 45 gadiem, darbinieku veselība ir jāuztver nopietni un prioritāri, uzskata deputāts. "Latvijā smagas saslimšanas slieksnis ir 53 gadi, kas ir vissliktākais rādītājs visā Eiropas Savienībā, kur vidējais smagas saslimšanas vecuma slieksnis ir teju par 10 gadiem vairāk - 62 gadi," atzīmē AS politiķis.

Svarīgākais