Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

IZM sola nākamgad zinātniekiem algas izmaksāt laicīgi

© f64.lv, Oksana Džadana

Nākamgad zinātnieku algas izmaksās laicīgi, jo procesa revidents ir atlasīts jau šogad, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

IZM norāda, ka Ministru kabineta noteikumi paredz, ka IZM finansējumu piešķir uz auditēto datu pamata. Tā kā pirmajā izsludinātajā konkursā nepieteicās neviens revidents, bija jārīko atkārtot konkurss, kas pagarināja datu izvērtēšanas termiņu. Nākamgad aizkavēšanās nebūs, jo revidents nebūs jāatlasa - esošais līgums ir noslēgts uz diviem gadiem.

IZM skaidro, ka februāra pirmajā pusē zinātnes bāzes finansējums tika aprēķināts un piešķirts par pirmajiem trīs gada mēnešiem, līdz ar to zinātniskās institūcijas varēja izmaksāt janvāra algas.

Jau ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga pastāstīja, ka, turpinot nepildīt dažādus normatīvos aktus, zinātniekiem nav ieskaitīts finansējums algām par šo gadu.

"Ministrijas ierēdņu neizdarības dēļ zinātniekiem par janvāri nevar izmaksāt algas. Ir neievēroti noteikumi par bāzes finansējuma piešķiršanu," sacīja Vanaga.

Viņa precizēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nav ieskaitījusi bāzes finansējumu, lai varētu izmaksāt algas zinātniekiem. Zinātniskās institūcijas, nesaņemot finansējumu, izlīdzas, paņemot naudu "no citām kabatiņām", piebilda Vanaga.