"Conexus" samazinās dabasgāzes iesūknēšanas tarifus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") tarifi nākamajā iesūknēšanas sezonā, kas ilgs no 1.maija līdz nākamā gada 30.aprīlim, četriem no pieciem produktu veidiem samazināsies, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SPRK izvērtējusi "Conexus" iesniegto dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķinu un secinājusi, ka komersanta pašu noteiktie tarifi ir atbilstoši metodikas prasībām.

"Conexus" grupētās jaudas produkta tarifs būs 0,8761 eiro par megavatstundu (MWh), divu gadu grupētās jaudas produkta tarifs būs 0,9308 eiro par MWh un atslēdzamās jaudas produkta tarifs būs 0,6981 eiro par MWh. Visi trīs būs par 14% zemāki nekā pašreiz. Krājumu pārcelšanas produkta tarifs samazināsies par 25% un būs 1,3581 eiro par MWh.

Savukārt virtuālās pretplūsmas produkta tarifs pieaugs par 47% - līdz 0,5113 eiro par MWh. Šo produktu izmanto, piemēram, ja dabasgāzes izņemšanas sezonas laikā, tirgotājs vēlas krātuvē iesūknēt dabasgāzi vai otrādāk, kas neprasa krātuves tehnoloģiskā režīma izmaiņas, lai to veiktu.

SPRK skaidro, ka 2022./2023.gada krātuves ciklā "Conexus" faktiskie ieņēmumi bijuši lielāki par plānotajiem, kur liela daļa no tiem gūti, organizējot krātuves jaudas izsoli. Tas ļāvis samazināt kopējās uzglabāšanas sistēmas izmaksas gaidāmajam krātuves ciklam par 22%, tādējādi samazinot arī dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojumu tarifus četriem produktu veidiem.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka, samazinoties uzglabāšanas pakalpojumu tarifiem brīdī, kad dabasgāzes cenas tirgū sarūk, ir pozitīvs signāls gaidāmajai 2023./2024.gada apkures sezonai.

"Šie apstākļi rada augstu motivāciju dabasgāzes tirgotājiem Latvijā un Baltijas reģionā iegādāties dabasgāzi un to uzglabāt krātuvē, tādējādi sekmējot ne vien efektīvu krātuves darbību, bet arī optimizējot kurināmā iegādes izmaksas. Jāatzīmē, ka šie apstākļi sakrīt ar dabasgāzes tirgus atvēršanas brīdi - no šā gada 1.maija, potenciāli nodrošinot mājsaimniecību lietotājiem labākus dabasgāzes cenu piedāvājumus," pauž Ozola.

Viens no biežāk izmantotajiem dabasgāzes uzglabāšanas produktu veidiem, pēc iesūknētā apjoma 2022./2023.gada iesūknēšanas sezonā, bija grupētās jaudas un divu gadu grupētās jaudas produkts.

Jau ziņots, ka "Conexus" apgrozījums 2022.gada deviņos mēnešos bija 39,322 miljoni eiro, kas ir par 4,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 28,1% - līdz 6,861 miljonam eiro.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.