Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Agrofirma "Tērvete"": ES vai nacionālo subsīdiju apmēru būtu jānosaka attiecībā pret nomaksātajiem nodokļiem

© Ģirts Ozoliņš/f64

Eiropas Savienības (ES) vai nacionālo subsīdiju apmēru būtu jānosaka attiecībā pret nomaksātajiem nodokļiem, aģentūrai LETA pauda AS "Agrofirma "Tērvete"" valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks.

Viņš norādīja, ka ilgtermiņā būtu nepieciešams izstrādāt regulējumu, kas nosaka saimniecību ES vai nacionālo subsīdiju apmēru attiecībā pret nomaksātajiem nodokļiem, kā arī svaigpiena ražošanas procesos izveidojušos oglekļa dioksīda (CO2) emisiju daļēju vai pilnīgu samazināšanu, kas ir regulējama ar nodokļiem, atbalsta maksājumiem vai zaļās komponentes ieviešanu iepirkuma procedūrā pie piena pārstrādātāja.

Tāpat, lai izvairītos no atkārtotām krīzēm piensaimniecības nozarē, platību maksājumus Latvijā vajadzētu izlīdzināt ar ES vidējo maksājumu par hektāru.

Pēc Dominieka teiktā, "Agrofirmas "Tērvete"" gadījumā starpība ir 350 000 eiro gadā, kas būtu papildu 17,5 eiro par tonnu saražotā piena gadā un ļautu darba algas piena lopkopībā nodarbinātajiem palielināt par 25%.

"Agrofirmas "Tērvete"" valdes priekšsēdētājs arī minēja, ņemot vērā, ka piena cenu nosaka biržā, svaigpiena ražotājs nekādā veidā nespēj ietekmēt piena cenu. Vienlaikus pašreizējā krīzē "Agrofirmai "Tērvete"" ieņēmumi par saražoto pienu nosedz 80% no piena pašizmaksas.

Viņš atzīmēja, ka piena iepirkuma cenas samazinājums uzņēmumam šogad 1.februārī, salīdzinot ar 2022.gada 1.novembri, bija 40%. Cenu svārstības būtiski ietekmē uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus, kā arī iespēju saņemt un uzņemties jaunas kredītsaistības uzņēmuma piena lopkopības un citu nozaru tālākai attīstībai, piemēram, slaukšanas iekārtu robotizācijai.

"2023 gads būs saspringts. Spējai maksimāli efektīvi izmantot uzņēmuma iekšējos resursus, kas ir zeme, darbinieki, organiskais mēslojums, elektroenerģijas un siltuma ražošana pašpatēriņam, sadarbība ar biznesa partneriem un tamlīdzīgi, būs izšķiroša nozīme," teica Dominieks.

"Agrofirma "Tērvete"" mēnesī saražo apmēram 1600 tonnu svaigpiena, tostarp 95% tiek realizēti Lietuvā. Uzņēmuma ganāmpulkā ir 2200 slaucamo govju.

Jau ziņots, ka "Agrofirma "Tērvete"" 2021.gadā strādāja ar 10,032 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,9% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa samazinājās 6,6 reizes - līdz vienam miljonam eiro.

Kompānija reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,592 miljoni eiro. "Agrofirmas "Tērvete"" patiesie labuma guvēji ir Andris Paškausks, Jānis Paškausks un Vitauts Paškausks.