Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

VMD informē par izmaiņām, kas skar nomedīto dzīvnieku reģistrāciju

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Turpmāk aizpildot nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnālu, nomedītajam alnim, staltbriedim, stirnai un mežacūkai papildus jānorāda dzimums un vecums, informē Valsts meža dienestā (VMD).

VMD informē, ka datu ievades atvieglošanai ir izstrādāta vienots nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnāla paraugs "MS Excel" formātā, kas pieejams dienesta mājas lapas sadaļā "Medību resursi".

Žurnāls sastāv no divām darba lapām - vienā tiek reģistrēti lielie pārnadži, aļņi, staltbrieži, stirnas un mežacūkas, norādot to dzimumu un vecumu, bet otrā - pārējie medījamie dzīvnieki un putni.

Dienestā norāda, ka nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnālu iespējams aizpildīt papīra formā vai elektroniski. VMD aicina izmantot žurnāla paraugu, iesniedzot to elektroniskā formā, parakstītu ar e-parakstu.

VMD atgādina, ka pērn 12.aprīlī stājās spēkā grozījumi Medību noteikumos, kas paredz mainītu kārtību nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnāla aizpildē. Žurnālu aizpilda, norādot informāciju par visiem medību iecirknī nomedītajiem un ievainotajiem dzīvniekiem (zīdītājiem un putniem), identificējot tos līdz sugas līmenim.

Vienlaikus dienestā norāda, ka žurnālu aizpilda medību iecirkņa atbildīgā persona vienas dienas laikā pēc medībām, savukārt, medījot individuāli publiskajās ūdenstilpēs, nomedītos ūdensputnus vienas dienas laikā pēc medībām žurnālā reģistrē pats mednieks.

Tāpat mēneša laikā pēc medību sezonas beigām jeb 30.aprīlim medību iecirkņa atbildīgā persona iesniedz dienesta uzraugošajā struktūrvienībā informāciju par medību iecirknī iepriekšējā medību sezonā nomedītajiem un ievainotajiem medījamiem dzīvniekiem, bet informāciju par publiskajās ūdenstilpēs individuāli nomedītajiem ūdensputniem iesniedz pats mednieks.

Kā norāda VMD, informācija nepieciešama, lai dienests varētu apkopot datus par nomedītajiem dzīvniekiem, veikt to populāciju stāvokļa vērtējumu, kā arī īstenot vides monitoringu.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.