Pulkvežleitnante: Ja pirms atkušņa tiks likti lietā rietumvalstu solītie tanki, tad frontē ukraiņiem var parādīties veiksme

© Scanpicx

Saņemot rietumvalstu tankus, Ukrainai kaujaslaukā pirms atkušņa var parādīties veiksme, tomēr patlaban nav redzamas ātras kara beigas, aģentūrai LETA sacīja Zemessardzes pulkvežleitnante Anita Pizele.

Karadarbībai liela ietekme ir laika apstākļiem. Ja pirms atkušņa tiks atsūtīti un likti lietā rietumvalstu solītie tanki, tad frontē ukraiņiem var parādīties veiksme, prognozēja Pizele.

Vienlaikus viņa pauda cerību, ka ukraiņiem ir aizsūtītas arī tālās darbības raķetes, taču plašām pretuzbrukuma operācijām ir vajadzīgs arī gaisa atbalsts. Neviena rietumvalsts nav skaidri pateikusi par lidmašīnu piegādi, lai gan Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim tās tomēr esot solītas.

Ukrainai ir vajadzīgas ne tikai lidmašīnas un tālās darbības raķetes, bet arī citi ieroči, kas spēj ietekmēt krievu apgādes ceļus un frontes aizmuguri, norādīja pulkvežleitnante. "Tikai tad varam cerēt uz veiksmīgu iznākumu," uzsvēra Pizele un pieļāva, ka, neskatoties uz neskaidrību par lidmašīnu piegādi, ukraiņu pilotu apmācība Eiropā jau norisinās.

Krievija visos karos iesaistījusi plašus cilvēkresursus, un arī šajā karā viņi vienkārši sūta "gaļu" - neapmācītus mobilizētus cilvēkus. Lai arī publiskajā telpā izskan informācija, ka Krievija plāno mobilizēt vēl vairākus simtus tūkstošus cilvēku, īsā laikā viņus nav apmācīt iespējams, sacīja Pizele., vienlaikus gan piebilstos, ka arī neapmācīta mobilizēto masa var būt bīstama, jo vismaz vienu šāvienu var izpildīt un sekmīga trāpījuma gadījumā arī nogalināt. "Krievijā joprojām ir daudz cilvēku, kas tic režīma meliem un ir gatavi doties karā par pelmeņu paku, desas luņķi vai kažoku," piebilda Pizele.

Viņa šaubās, vai Krievijai ir pieejami jauni ieroči, taču esot skaidrs, ka kara turpināšanai tiks izvilkti visi iespējamie krājumi, kas noteikti nav mazi. Vienlaikus Krievija vēl kādas ieroču komponentes spējot saražot vai kontrabandas ceļā saņemt no sev draudzīgajām valstīm.

Krievijai patlaban nav lielas iniciatīvas, tā galvenokārt cenšas noturēt apgādes ceļus.Saprātīgi cilvēki cerot uz kara beigām un Ukrainas uzvaru, taču cerēt, ka Krievija atkāpsies soli atpakaļ, būtu ļoti grūti.

Krievijas varai ir jāparāda savai sabiedrībai, ka tā kaut ko iegūst, uzskata pulkvežleitnante. Viņasprāt, gadu ilgais karš pierādījis, ka, neko neiegūstot, tiek iznīcināta infrastruktūra un radītas vēl lielākas ciešanas civiliedzīvotājiem, lai Ukrainas prezidentu nostādītu izvēles priekšā starp valsts aizsardzību vai civiliedzīvotāju pasargāšanu.

"Abas valstis nevar atkāpties. Es pat nevaru iedomāties, kādas sarunas iespējamas patlaban. Ukraina ir nepiekāpīga, un tas ir pareizi, savukārt Krievijai arī nav variantu, jo nav iegūti kādi pseidolabumi. Cerēt, ka ar Krievijas vadības nomaiņu kaut kas mainīsies, arī nevar, jo spēka struktūras ir režīmam uzticīgas un Krievijas sabiedrība nespēj iziet ielās," pauda Pizele.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pilna apmēra iebrukumu Ukrainā izsludināja tieši pirms gada.

Svarīgākais