Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par robežas tehnoloģiskajiem risinājumiem, visticamāk, atbildīgs būs LVRTC

© F64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja valdības virzītos grozījumus likumā, kas paredz deleģēt pienākumu VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) īstenot un uzraudzīt visus robežas infrastruktūras tehnoloģisko risinājumu izbūves un ieviešanas darbus.

Grozījumi Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumā paredz, ka robežas infrastruktūras izbūve ietver arī tehnoloģiskos risinājumus, piemēram, novērošanas un sakaru infrastruktūru, datu pārraides tīklu un datu apstrādes iekārtu infrastruktūru, elektroapgādes pieslēgumu infrastruktūru.

Patlaban likumā ir noteikts, ka robežas infrastruktūras izbūve ir process, kas ietver tikai būvniecību un ar to saistītos darbus, kā arī visus būvniecības uzsākšanai nepieciešamos sagatavošanas darbus. Taču, lai efektīvi nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību, robežuzraudzības funkcija ir jāveic, maksimāli izmantojot automatizētus risinājumus.

Modernas robežuzraudzības sistēmas tiek izmantotas Lietuvā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, nodrošinot preventīvu risinājumu potenciāla militāra vai hibrīdapdraudējuma pārvarēšanai, vienlaikus paaugstinot noziedzības apkarošanas spēju.

Tehnoloģiskais risinājums ir komplekss informācijas un komunikāciju infrastruktūras tehnoloģiskais risinājums, kas sastāv no optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras, elektroapgādes tīkla infrastruktūras, videonovērošanas stabu infrastruktūras, datu pārraides tīkla infrastruktūras un perimetra uzraudzības tehnoloģisko līdzekļu infrastruktūras un citas saistītās infrastruktūras.

Ievērojot to, ka tehnoloģiskā risinājuma izbūve un ieviešana nevar tikt nodalīta no valsts robežas labiekārtošanas darbiem, ir nepieciešams uz to arī attiecināt likumā paredzēto īpašo tiesisko regulējumu.

Par tehnoloģiskā risinājuma īstenotāju likumprojektā ir noteikts LVRTC, kura ir 100% valstij piederoša neprivatizējama kapitālsabiedrība.

LVRTC ir atbilstoša pieredze un zināšanas lielu un apjomīgu informācijas un komunikāciju infrastruktūras tehnoloģisko risinājumu ieviešanā. Turklāt, ievērojot tehnoloģisko risinājumu tehnisko specifiku un to, ka tā ieviešana nav iespējama bez sasaistes ar citu LVRTC nodrošināto infrastruktūru un pakalpojumiem, LVRTC ir vienīgais, kam ir gan atbilstoša pieredze, kā arī tehnoloģiskais nodrošinājums, lai varētu nodrošināt tehnoloģisko risinājumu ieviešanu.

Likumprojektā arī noteikts, ka LVRTC ir tā institūcija, kura vada, īsteno un uzrauga visus tehnoloģisko risinājumu izbūves un ieviešanas darbus, veic tehnoloģisko risinājumu izbūvei un ieviešanai nepieciešamos iepirkumus, kā arī slēdz iepirkuma līgumus.

Nosakot likumprojektā to, ka tehnoloģiskie risinājumi ir neatņemama ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras sastāvdaļa, uz tā izbūvi tiks attiecināts arī tas, ka valsts un pašvaldību institūcijas visus jautājumus, kas saistīti ar ārējās robežas infrastruktūras izbūvi, izskata un lēmumus pieņem prioritārā kārtībā.