Mīlēts un vientuļš. Mārtiņš Freimanis

© no nra.lv arhīva

"Viņš vienmēr teica to, ko domāja, un tāpēc daudziem bija neērts, bet tajā pašā laikā interesants. Tāpēc ap viņu pulcējās tik daudz cilvēku. Viņš bija gatavs atdot visu, lai citiem būtu labi," par bijušo kolēģi un draugu Mārtiņu Freimani stāsta raidījuma Sems producente Sanita Auškāpa.

Šī ir pēdējā reize, kad klātienē varēsim pateikt paldies par viņa sirsnību un nesavtību. Atvadīšanās no Mārtiņa Freimaņa notiks šodien Rīgas krematorijā no pulksten 15 līdz 16.

Par zaudējumiem pasmaidīja

"Daudzi saka, ka tikai tagad apjautuši, cik daudz Mārtiņš devis un darījis. Daudziem dziesminiekiem būs problēmas ar latviskajiem tekstiem," Tumsas līdera aiziešanas sekas prognozē muzikoloģe Daiga Mazvērsīte. Ar Mārtiņa tekstiem ceļu uz klausītāju sirdīm bruģēja gan Lauris Reiniks, gan Putnu balle un daudzi citi mūziķi. Uz Jauno vilni viņš aizveda grupu PER, bērnu Eirovīzijā palīdzēja Smiltenes rokgrupai Kids 4 Rock. Skolotāja talants, tāpat kā muzicēšana, dzejošana un aktierspēle, viņam bija Dieva dota dāvana. Ne velti pirms Tumsas laikiem viņš vairākus gadus Liepājā maizi pelnīja, mācot bērniem angļu valodu.

Nesavtīgums, pēc D. Mazvērsītes domām, izpaudās arī paša Mārtiņa daiļradē. "Viņš bija nekomerciāls. Mārtiņam nebija sava menedžmenta, kas pasniedz visu uz paplātes un ir orientēts uz panākumu sasniegšanu. Viņam patika radīt," stāsta muzikoloģe.

Grupa Tumsa izdevusi sešus albumus, taču ne reizi nav saņēmusi Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākā albuma autore, kas Mārtiņam palicis nepiepildīts sapnis. Atzinību par radio hitu Un pirms mēs aizmigām, šķiet, mūziķis neņēma par pilnu. "Vērtēšana ir ļoti rutinēta. Kad piedalās Prāta vētra vai Raimonds Pauls, viņi vienmēr uzvar. Mārtiņš tikai pasmaidīja par savu otro vietu, kaut bija daudzas reizes, kad viņš bija nenoliedzami labākais," saka D. Mazvērsīte. Pēc viņas domām, pēdējos desmit gados izklaides jomā nav parādījies neviens tik spēcīgs un spilgts tēls kā Mārtiņš Freimanis. Viņš bija gan aktieris, gan dziedātājs, gan kā pats teica – izklaidētājs.

Brīvais putns

Mārtiņa tēvs seriālā Ugunsgrēks Uldis Dumpis viņu atceras kā cilvēku – brīvo putnu. Aktieris atzīst, ka dažkārt uz kolēģi sanācis viegli uzmest lūpu, jo Mārtiņš mēdzis uzsvesties kā liels bērns. Tomēr dusmas, cik ātri aizsvilušās, tik ātri apdzisušas. "Viņš bija cilvēks, kas dzīvoja ātri, varbūt juta savu likteni. Mēs, aktieri, kas pieraduši pie dzelžainas disciplīnas, reizēm pukojāmies uz viņu, tomēr viņš bija kolektīvā ļoti mīlēts. Tik smaidīgs, ka ilgi uz viņu dusmoties nemaz nevarēja," atceras U. Dumpis. Ārpus ekrāna katram bijušas savas iešanas un skriešanas, atzīst U. Dumpis.

Visi, kas Mārtiņu pazina, viņu raksturo kā sirsnīgu un vienmēr smaidīgu, tomēr atzīst, ka dziļi sirdī viņš bija ļoti vientuļš un pa īstam nevienu sev klāt nepielaida. "Mārtiņa neviltotā mīlestība pret dzīvniekiem – iespējams, tā radās tieši no šīs vientulības cilvēku vidū," saka Mikrofona ierakstu valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve. Pēc mūziķa nāves daudzi satraucās, kas notiks ar viņa uzticamajiem draugiem – suneni Pepi un kaķiem Tīkliņu un Pirātu? Zināms, ka mūziķa mīluļi nonāks lauku mājās pie Mārtiņa draugiem.

Vēlējās, lai kremē

"Mārtiņ, tu noteikti redzi, ko mēs šobrīd darām, lai viss būtu pa smuko un cienīgi. Tā vienkārši tu neaiziesi uz savām debesīm un mākoņiem!" pirms dažām dienām savā twitter vietnē rakstīja Lauris Reiniks. Šodien no mūziķa Rīgas krematorijā Varoņu ielā 3a paredzēta stundu ilga atvadīšanās. "Ielikām to stundu, bet, ja būs ļoti daudz cilvēku, tad akurāt ārā nevienu nedzīs. Ar Mārtiņu pirms gadiem jau runājām, ka vēlamies, lai mūs kremē, un tāpēc tāda izvēle," saka Tumsas menedžeris Mareks Bērents. Mārtiņa pelni, visticamāk, tiks vesti uz Liepāju.

Savukārt LTV7 kanālā raidījumā Sems šodien pulksten 16.40 tiks demonstrēta dokumentālā filma "Tu esi mans draugs. Mārtiņš Freimanis", pēc kuras sekos Tumsas lielkoncerts Ķīpsalā.

Svarīgākais