Kritizē Latvenergo jauno tarifu projektu

© f64

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) a/s Latvenergo iesniegto tarifu projektu, kas paredz saistītiem lietotājiem ar 1. aprīli piemērot diferencētu tarifu, kritizē kā neatbilstošu esošajiem normatīvajiem aktiem.

Pret šo tarifu projektu iebilst arī Labklājības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. "Ekonomikas ministrija ir plaši izreklamējusi Latvenergo iesniegto elektrības tarifu projektu kā sociālo akciju, taču tas neatbilst sociālas kampaņas būtībai. Diemžēl nav saprasts, ka tarifu projektā nav paredzēts tarifus diferencēt atbilstoši iedzīvotāju maksātspējai vai pēc kādām citām sociālajām pazīmēm. Šādi Ekonomikas ministrijas paziņojumi ir aplami un sabiedrību maldinoši un ir izraisījuši pamatotu sabiedrības pretreakciju un nepieciešamību skaidrot notiekošo," Neatkarīgajai uzsvēra SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto elektrības tarifi var tikt diferencēti atbilstoši elektroenerģijas sprieguma pakāpei, patēriņa apjomam un struktūrai un elektrības tarifu noteikšana saistītiem lietotājiem nevar tikt izmantota par instrumentu sabiedrības sociālo problēmu risināšanai.

"Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos, kad daudziem iedzīvotājiem ir samazinājusies maksātspēja, regulators aicina Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju izmantot iespēju veidot sociāli atbildīgu risinājumu un izstrādāt tam atbilstošus īstenošanas mehānismus, piemēram, Latvenergo kā valstij piederoša uzņēmuma peļņas daļas valsts budžetā novirzīšanu tādiem sociāli politiskajiem mērķiem kā atbalstam daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, pensionāriem un citām sociālajām grupām. Tā kā Latvenergo budžetā plāno gūt peļņu no neregulējamajiem darbības veidiem vairāku miljonu apmērā, šādu risinājumu ir iespējams rast, vajadzīga tikai politiskā griba," uzsvēra I. Zariņš.

Latvenergo iesniegtais jauno tarifu projekts izraisījis arī labklājības ministres Ilonas Jurševskas sašutumu. Viņa ir iecerējusi tuvākajā laikā tikties ar EM un Latvenergo pārstāvjiem, lai pārrunātu esošo situāciju un sociālā atbildīguma principa ievērošanu. Labklājības ministrija norāda, ka jau pašlaik, pēc statistikas datiem, visaugstākais nabadzības risks ir daudzbērnu ģimenēs (31%). Elektrības patēriņš ģimenēs ar vairākiem bērniem noteikti pārsniegs 100 kWh mēnesī, kā dēļ pieaugs mājsaimniecību izdevumi.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis uzskata, ka no Latvenergo iecerētajām izmaiņām elektroenerģijas tarifu politikā būs vairāk cietēju nekā ieguvēju. "Tā ir vēršanās pret lielajām ģimenēm, kuru budžetu Latvenergo iecerētās izmaiņas skars vissāpīgāk, neapskaužamā situācijā nonāks arī lauku iedzīvotāji," teica R. Vējonis. Ministrs īpaši uzsver, ka cietīs arī mājsaimniecības, kurās elektroenerģija tiek izmantota videi draudzīgu apkures sistēmu, piemēram, siltumsūkņu, darbināšanai.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais