Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Jurists: "Aizsardzības ministrei būtu jāpublisko visu ar pārtikas iepirkumu saistīto dokumentāciju"

© Kaspars Krafts/f64

Vēlos publiski paust savu viedokli par VALIC veikto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" un manu kā ministra biroja jurista iesaisti minētajā iepirkumā, vēsta Aizsardzības ministrijas jurists Valdis Verners

Ņemot vērā iepirkuma sarežģītību un tā ilgo gaitu bez būtiska progresa, tiku aicināts iesaistīties šī iepirkuma komisijas darbā no Aizsardzības ministrijas puses. Ņemot vērā manu izglītību, 16 gadu pieredzi valsts pārvaldē un privātajā sektorā, kā arī gūto pieredzi vairākus gadus esot padomes loceklis pretkorupcijas organizācijā "Sabiedrība par atklātību - Delna", es piekritu.

Iepirkuma komisija sastāvēja no 10 komisijas locekļiem, kuriem ir visiem ir vienādas balsstiesības, un kuri pārstāv Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centru (5 locekļi), Nacionālos bruņoto spēkus (3 locekļi) un Aizsardzības ministriju (2 locekļi).

Konkrētas prasības un aprēķinus iepirkumam sagatavoja Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, kuri ir atbildīgi par pārtikas apgādi un kuriem arī turpmāk būtu jāstrādā ar iepirkuma uzvarētāju. Līgumus gatavoja VALIC pārstāvji un visa šī informācija ir pieejama iepirkumu komisijas protokolos.

Iepirkuma gaitā mani vienīgie ieteikumi bija saistīti ar grafika izpildi, ko pati iepirkuma komisija bija noteikusi un kurš netika pildīts. Ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā, bija īpaši svarīgi, lai iepirkums netiktu vilcināts un piegāžu drošība tiktu garantēta. Pastāv iespēja, ka absolūtas krīzes situācijā armija varētu palikt bez pārtikas apgādes, jo pašreizējais piegādātājs ir no citas valsts un krīzes situācijā tam būtu jādod priekšroku savas valsts apgādei.

Iepirkumā visiem pretendentiem bija tiesības iesniegt priekšlikumus un precizējumus. Šo iespēju visaktīvāk izmantoja SIA "Sanitex" un SIA "Lanekss". Gala piedāvājumu iesniedza divi uzņēmēji. Tie tika iesniegti izmantojot elektronisko iepirkumu sistēmu EIS, kura parāda saņemto pieteikumu rezultātus tikai pēc iesniegšanas termiņa - iepriekš tie nav redzami nevienam. Atverot iesniegtos piedāvājumus, viszemāko cenu piedāvāja Zītari LZ, kas arī atbilstoši iepirkuma nosacījumiem tika pasludināts par uzvarētāju. Visi komisijas locekļi vienbalsīgi pieņēma lēmumu par līguma slēgšanu.

Lai izkliedētu jebkādas šaubas par manu iespējamo ietekmi konkrētajā iepirkumā, esmu nosūtījis vēstuli un lūdzis aizsardzības ministri pieņemt lēmumu steidzami publiskot visu ar konkrēto iepirkumu saistīto dokumentāciju, tajā skaitā sēžu protokolus un audio ierakstus, tādejādi ļaujot sabiedrībai iepazīties ar visu ministrijai pieejamo informāciju. Tāpat esmu lūdzis ministri skaidrot medijos paustos apgalvojumus, norādot uz faktiem vai konkrētiem pārkāptiem normatīvajiem aktiem, kā arī faktiem, kas pierādītu kādā veidā es kā ministra politiskā biroja pārstāvis būtu ietekmējis konkrēto iepirkumu.

Uzskatu, ka procesā jānodrošina absolūtu caurspīdību, taču nav pieņemami, ka pirms izmeklēšanas rezultātu saņemšanas tiek pausti secinājumi, kas norāda uz personas iespējamo atbildību, bet ne konkrētiem faktiem.

Valdis Verners ir jurists, ieguvis maģistra grādu uzņēmumu un organizāciju vadīšanā, kā arī maģistra grādu tiesību zinātnē. Bijis Centrālās vēlēšanu komisijas loceklis un aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieks juridiskajos jautājumos.