Izstrādās plānu alkohola patēriņa mazināšanai

Šodien, 2.februārī, Veselības ministrijā norisinājās Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēde, kurā tika analizētas alkohola lietošanas un izplatības sekas iepriekšējos gados, kā arī apsprieda priekšlikumus alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas plānam 2012.-2014.gadam.

Tikšanās laikā akcentēts, ka 2009.gadā ir būtiski samazinājies absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kā arī samazinājusies mirstība no aknu cirozes un saslimstība ar alkohola psihozēm. Taču nepieciešams turpināt īstenot politiku, kas samazinātu alkohola patēriņu.

Veselības ministrijas speciālisti uzsvēra, ka pamatā jāturpina strādāt pie alkohola piedāvājuma un pieprasījuma samazināšanas, kā arī veicot alkoholisko dzērienu lietošanas un to seku monitoringu un sabiedrības informēšanu.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš: „Alkohola patēriņa samazināšana ir starpnozaru uzdevums, kas ietver gan nelegālā alkohola apkarošanu, gan pieejamības mazināšanu jo īpaši jauniešiem, cenu politiku, kā arī ārstēšanas un rehabilitācijas nodrošināšanu atkarīgajiem. Ir jomas, kur vērojami ļoti būtiski uzlabojumi, kā piemēram, smagie ceļu satiksmes negadījumi, kas izraisīti alkohola reibumā - pēdējos 15 gados tie samazinājušies 3 reizes. Tas nozīmē, ka sabiedrība pakāpeniski kļūst apzinīgāka, tomēr tas nav iemesls, lai apstātos pie sasniegtā.”

Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka mēneša laikā Veselības ministrijai tiks iesūtīti priekšlikumi alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas plāna 2012.-2014.gadam papildināšanai.

Svarīgākais