Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

"Veikals pusdienu bija slēgts, jo taromātā atrada tarakānus", tirdzniecības tīkla pārstāvis stāsta par izaicinājumiem

© Kaspars Krafts / F64

"Neviens neaizbrauca uz laukiem un nepaskatījās, kā šādi veikali izskatās dabā", intervijā ziņu aģentūrai LETA par taromātu ieviešanu saka "Latvijas Tirgotāju savienības" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis.

SIA "Latvijas Tirgotāju savienība" ("LaTS") veidotajā tirdzniecības tīklā, kurā pārsvarā ir apvienojušies reģionos strādājoši tirdzniecības uzņēmumi, pagājušajā gadā ir izdevies panākt apgrozījuma kāpumu par 5%.

"LaTS" priekšsēdētājs atklāj, ka daudzos reģionālajos veikalos, kuros nav bijusi iespēja tukšo taru uzglabāt sķūnīšos vai īrētās telpās, nācies no tirdzniecības zāles ņemt ārā plauktus un samazināt pircējiem pieejamo preču sortimentu.

"Šī tara mēdz arī smirdēt, īpaši vasarā. Nesen bija gadījums, kad veikals pusdienu bija slēgts, jo taromātā atrada tarakānus, kuri kopā ar kādu pudeli bija atnesti. Kopumā depozīta sistēma ir laba lieta, mums ir jādomā par dabu, bet šai taras savākšanai mazajos veiklos tomēr ir jābūt brīvprātīgai. Mums bija arī sanāksme Valsts vides dienestā, un tur ierēdņi šo normu tieši tā arī paskaidroja - viņi ir paskatījušies, ka vidējā veikalu platība lauku reģionos ir 60 kvadrātmetri, ir jānodrošina, lai 15 kilometru rādiusā būtu taras nodošanas iespējas, un tā šī norma ir tapusi. Taču, vai šie veikali to var nodrošināt, neviens nepajautāja. Tas viss ir tapis, neizejot no kabineta, "Excel" tabulā," uzskata Okmanis.

"LaTS" priekšsēdētājs uzskata, ka taromātu iztukšošana un apkope ir uz pārdevēju pleciem, kas nav godīgi.

"Tādēļ mēs uzskatām, ka ir jāmaina likums un obligāti taromātiem ir jāatrodas veikalos, kuru platība pārsniedz 300 kvadrātmetrus, jo tur tiešām var atrast vietu to novietošanai, neietekmējot preču sortimentu. Savukārt pārējiem tam ir jābūt pēc brīvprātības principa, " saka Okmanis.