Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ukrainas iedzīvotāju skaits, kas dienā šķērso Latvijas robežu, ir krities gandrīz piecas reizes

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pagājušā gadā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā caur ārējo robežu Latvijā ieceļojuši 223 277 Ukrainas pilsoņi, liecina Valsts robežsardzes apkopotā informācija.

205 776 Ukrainas pilsoņi ieceļojuši robežšķērsošanas vietās uz Latvijas-Krievijas robežas.

Pērn 7553 Ukrainas pilsoņiem izsniegtas C kategorijas vīzas, bet 60 pilsoņiem - D kategorijas vīzes.

Šonedēļ Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs pastāstīja, ka patlaban Ukrainas iedzīvotāju skaits, kas dienā šķērso Latvijas robežu, ir krities gandrīz piecas reizes.

Latvijā ir politiski diskutējams jautājums, kādā veidā un cik plaši turpināt atbalstu, taču bēgļu atbalsta plāns un finansējums tā izpildei bija rēķināts ar domu, ka šogad provizoriski Latvijā no jauna ieradīsies 40 000 Ukrainas iedzīvotāju, kas būtu aptuveni tikpat, cik pagājušajā gadā.

Latvijā patlaban reģistrēti 35 302 ukraiņu bēgļi. Līdz šim 39 348 Ukrainas iedzīvotājiem bija izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, taču viņiem ir tiesības braukt uz citu ES valsti, ko daļa arī izmantojuši, liecina Iekšlietu ministrijas jaunākā informācija. Iekšlietu ministrija jau iepriekš norādījusi, ka ieceļojušie Ukrainas pilsoņi tālāk dodas uz citām valstīm.

Palīdzība ar izmitināšanu patlaban bijusi nepieciešama 11 433 personām.

Starp Latvijā reģistrētajiem bēgļiem nepilngadīgie ir 29%. Vīrieši ir 24%, bet sievietes 47%.