Latvijas tūristus uz Ēģipti pagaidām nevedīs

Braucienus no Rīgas lidostas uz Ēģiptes kūrortiem rīko divi tūroperatori – sestdienās Tez tour un svētdienās Novatours. Abi uzņēmumi nolēmuši no šīs nedēļas ieturēt pauzi: Tez tour uz mēnesi, savukārt Novatours līdz marta beigām nevedīs tūristus uz Šarmeššeihu un Hurgadu.

Tūroperatoru apkopotā informācija liecina, ka Ēģiptes kūrortos Hurgadā un Šarmeššeihā atrodas ap 600 tūristu no Latvijas. Šie kūrorti nav apdraudēti, un Ārlietu ministrija (ĀM) neaicina Latvijas valsts piederīgos pamest Ēģipti. Vēl ir apzināti vairāk nekā 20 valstspiederīgie, kuri atrodas Ēģiptē privāti vai biznesa darīšanās.

"Sestdien būs pēdējais reiss uz Ēģiptes kūrortiem, no kuriem atvedīsim atpakaļ tūristus. Pagaidām esam pieņēmuši lēmumu uz mēnesi pārtraukt lidojumus, taču, ja situācija uzlabosies, būsim gatavi tos atsākt jebkurā brīdī," uzsver Tez tour produktu menedžere Marina Ulanova. Viņa norāda, ka tie pasažieri, kuri ir samaksājuši par ceļojumu, bet viņiem nebūs iespējas doties uz Ēģipti, varēs pārrezervēt lidojumus uz citām valstīm vai arī pārcelt uz vēlāku laiku.

Līdzīgu lēmumu pieņēmis arī otrs operators. "Esam pieņēmuši lēmumu pārtraukt tūrisma programmas Ēģiptē līdz marta beigām. Tie 200 ceļotāji, kas jau bija devušies atpūtā uz Šarmeššeihu un Hurgadu, nedēļas nogalē atgriezīsies Latvijā," Neatkarīgai stāsta Novatours direktors Leonīds Močenovs.

ĀM ir secinājusi, ka pagaidām tūristu evakuācija no šīs valsts nav nepieciešama. "Konsultācijās vairākas tūrisma firmas ministrijai tika apliecinājušas gatavību izvest tūristus pirms termiņa, ja situācija saasināsies, un apņēmušās jaunus tūristus uz Ēģipti nevest, kamēr tur drošības situācija neuzlabosies," Neatkarīgajai norāda ĀM.

Ņemot vērā nestabilo situāciju un paaugstinātus terorisma draudus, kas var tikt vērsti arī pret ārvalstniekiem, ĀM iesaka ceļotājiem ievērot piesardzību, atrodoties Ēģiptē. Tāpat Ārlietu ministrija iesaka iespēju robežās izvairīties no atrašanās publiskās vietās, kuras vienlaikus apmeklē liels cilvēku skaits un kuras var kļūt par teroristisku uzbrukumu mērķi.

Ārkārtas situācijā var zvanīt diennakts konsulārajam dienestam pa tālruni +371 29287398. ĀM iesaka jebkurai personai, kura dodas uz Ēģipti vai kādu citu valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais