Ieviešot identifikācijas kartes, prognozē e-paraksta milzu popularitāti

Situācija, kad kāda valsts iestāde iesnieguma autoram, kurš nosūtījis ar elektronisko parakstu parakstītu vēstuli, lūdz atsūtīt informāciju "normālā veidā", Latvijā ir ierasta lieta, jo daudzviet iestādes nevēlas apgrūtināt sev darbu.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ar 1. februāri ir izveidojis virtuālo e-parakstu, un tā lietotājiem vairs nevajadzēs nekādas viedkartes, USB vadus vai programmas. Uzņēmums cer, ka šogad e-parakstu sāks lietot vismaz 100 000 jaunu lietotāju.

Septiņi miljoni

Aptuveni 190 000 latu investīcijas iepretim septiņiem miljoniem, kas iepriekš ir iztērēti pretrunīgi vērtētā elektroniskā paraksta ieviešanai, salīdzinoši ir nieks. Tieši par šādu summu izveidots virtuālais paraksts, kas atvieglos iedzīvotāju komunikāciju, izmantojot internetu, piemēram, lai iesniegtu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā vai arī saņemtu aktuālo informāciju par transportlīdzekļiem, kas ir atrodama Ceļu satiksmes drošības direkcijas mājaslapā.

Varēs izvēlēties

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs Neatkarīgai norāda, ka šā gada pirmajā pusē dienasgaismu ieraudzīs pirmās elektroniskās identifikācijas kartes, kas ļaus īstenot arī LVRTC mērķi – palielināt e-paraksta lietotāju skaitu. "Elektroniskās identifikācijas kartes galvenokārt būs personu apliecinošs dokuments, ar kuru varēs brīvi ceļot Šengenas zonā. E-paraksts nāks komplektā līdzi, un katrs tā īpašnieks varēs izvēlēties – lietot vai ne," komentē A. Rjabcevs.

Virtuālais e-paraksts ir pirmais šāda veida projekts Eiropā. "E-paraksts internetā ir būtisks solis e-vides attīstībai Latvijā. Ir nojauktas jebkuras barjeras, kas līdz šim daudzus Latvijas iedzīvotājus kavēja parakstīt dokumentus elektroniski. Jaunā tehnoloģija ir viegli saprotama, droša un palīdz ekonomēt izmaksas. Manuprāt, pāris gadu laikā tas kļūs par neatsveramu ikdienas rīku ikvienam Latvijas iedzīvotājam," pārliecināts ir LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Ikdienā tā lietotāji internetā varēs ērti sazināties ar Latvijas valsts institūcijām, bankām, telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem, līgumu slēgšanai uzņēmējdarbības vidē vai oficiālai saziņai ar ES institūcijām Briselē.

Zemas izmaksas

E-paraksta izmaksas ir zemākas nekā lētākajam pasta sūtījumam pa Latviju. Viena parakstīšanas reize maksā 29 santīmus, divdesmit parakstīšanas reizes – 2,90 latu. Iespējams iegādāties arī neierobežotu e-parakstu skaitu līdz gada beigām par 6,99 latiem. To var lietot no jebkuras ierīces, kam pieejams interneta pieslēgums, – datora, planšetdatora vai viedtelefona. Dokumentu elektroniska parakstīšana tiek veikta pāris minūšu laikā, un adresāts dokumentu saņem pa e-pastu.

"Varam lepoties ar to, ka tieši Latvijā radīta jauna pieeja e-paraksta izmantošanai, tādējādi ievērojami uzlabojot šā pakalpojuma ilgtspēju un izmantojamību ikdienā," gandarījumu pauž satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Jaunā e-paraksta nozīmību augstu vērtē arī informācijas tehnoloģiju nozares profesionāļi. "Tehnoloģijas virza attīstību un nosaka cilvēka ikdienas paradumu maiņu, un pie tādām tehnoloģijām noteikti pieskaitāms arī šis," norāda Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

E-parakstam pieteikties var 60 bibliotēkās visā Latvijā. Piesakoties līdzi jāņem pase un pieteikuma anketa, ko var aizpildīt un izdrukāt mājaslapā www.eparaksts.lv.

***

UZZIŅAI

E-paraksta ieviešanas gaita Latvijā

2005. gada 19. aprīlī – Ministru kabinets (MK) pieņem zināšanai informatīvo ziņojumu un nosaka sākt konsultācijas ar SIA Lattelekom un VAS Latvijas pasts par droša elektroniskā paraksta ieviešanas iespējamiem risinājumiem

2006. gada 4. oktobrī – parakstīts pirmais dokuments ar e-parakstu. To veica Ministru prezidents Aigars Kalvītis

2008. gada 28. maijā – MK akceptē Satiksmes ministrijas priekšlikumu par sertifikācijas pakalpojumu atsavināšanu no VAS Latvijas pasts un nodošanu VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC)

2010. gada 1. decembrī – Latvijā izsniegtas 29 083 e-paraksta viedkartes un 854 746 laika zīmogi

2011. gada 1. februārī – LVRTC ievieš e-parakstu interneta vidē

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais