Cilvēki sūdzas par apdrošināšanas pakalpojumiem

© Pixabay

 Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) ombuds pagājušajā gadā saņēmis 35 klientu sūdzības par apdrošināšanas pakalpojumiem, kas ir par trim sūdzībām vairāk nekā gadu iepriekš, aģentūru LETA informēja LAA pārstāvji.

LAA ombuds 2022.gadā pēc būtības izskatījis 27 sūdzības, kas ir par vienu mazāk nekā 2021.gadā. Piecas sūdzības ir apmierinātas pilnīgi vai daļēji, 21 - noraidīta, bet vienā gadījumā noslēgts izlīgums. Visos piecos gadījumos, kad ombuds ir apmierinājis klienta sūdzību, apdrošinātāji ir izpildījuši šo lēmumu.

Joma, par kuru 2022.gadā ombuds saņēma visvairāk sūdzību, ir KASKO apdrošināšana - saņemtas 16 sūdzības, kas ir par 11 vairāk nekā 2021.gadā.

Seko īpašuma apdrošināšana ar astoņām sūdzībām (2021.gadā - 18), ceļojumu apdrošināšana ar sešām sūdzībām (2021.gadā - divas), veselības apdrošināšana un vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ar divām sūdzībām (iepriekš attiecīgi trīs un nulle) un nelaimes gadījumu apdrošināšana ar vienu sūdzību (iepriekšējā gadā - trīs).

Iesniegto sūdzību pamatā ir klientu un apdrošinātāju domstarpības par apdrošināšanas noteikumu interpretāciju un apdrošināšanas atlīdzības apmēru, atšķirīgs faktisko apstākļu vērtējums, neskaidri formulēti apdrošināšanas līguma noteikumi un nepietiekami motivēti vai kļūdaini pamatoti atteikumi izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību.

Ombuda ieteikumi, lai preventīvi mazinātu domstarpību skaitu, ir klientiem rūpīgi iepazīties ar apdrošināšanas līguma noteikumiem un to atbilstību tieši savām konkrētajām vajadzībām. Savukārt apdrošinātājiem ombuds iesaka lielāku uzmanību pievērst sarunai ar klientu un detalizētai informēšanai par visiem līguma noteikumiem, tostarp izņēmumiem. Tāpat apdrošinātājiem būtu argumentēti un klientiem saprotami jāpamato visi atteikumi izmaksāt atlīdzību.

"Sarunā par pakalpojumu ir svarīgas abas puses - klientam ir jāstāsta savas vajadzības, jālasa noteikumi, jāuzdod jautājumi, jo rodas kaut mazākās neskaidrības. Savukārt apdrošinātājam viņa pakalpojums klientam jāizskaidro detaļās un, kas īpaši svarīgi, vienkāršā un nepārprotamā veidā un valodā," uzsver LAA ombuds Kristīna Pētersone.

Viņa arī norāda, ka vidējais sūdzības izskatīšanas ilgums pie LAA ombuda ir 90 dienu.

LAA atgādina, ka klienti ar pretenzijām par OCTA apdrošināšanu var vērsties Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā.