Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Reirs: Pašvaldībās, kurās skolu tīkls tika sakārtots, algu pieaugums pedagogiem ir nozīmīgs

© F64

Pašvaldībās, kurās skolu tīkls tika sakārtots, algu pieaugums pedagogiem ir nozīmīgs, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV).

"Tajās pašvaldībās, kurās ir veiktas izglītības sistēmas reformas, skolu tīkla sakārtošana, ir tiešām nozīmīgs algu pieaugums, un to skolotāji jūt. Protams, ka ir pašvaldības, kurās nekas nav darīts. Tur ir problēmas - algu pieaugums ir, bet nav tik liels," teica Reirs.

Viņš arī norādīja, ka parasti Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ik gadu saņēma vidēji 30-40 miljonu eiro jaunu līdzekļu, bet šajā budžetā ir 169 miljoni eiro, no kuriem vismaz divas reizes vairāk nekā iepriekš novirzīts skolu pedagogiem.

Vienlaikus Reirs atzīmēja, ka Budžeta komisijā tiks detalizēti analizēts, kāpēc pie divas reizes lielāka finansējuma, "tiek sacelta šāda ažiotāža", Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) paziņojot par iespējamu pedagogu streiku aprīļa beigās.

Reirs norādīja, ka šāda rīcība nekādā veidā nesekmē tālākas reformas izglītības sistēmā, īstenojot skolu tīkla sakārtošanu, kā arī bremzē izmaiņas mācību saturā.

Jau ziņots, ka, nesaņemot no valdības un nozares ministrijas skaidru solījumu pildīt pedagogiem dotos solījumus un novirzīt konkrētus valsts budžeta līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai un darba slodzes sabalansēšanai, LIZDA arodbiedrības padome ar balsu vairākumu nolēma dot valdībai laiku līdz 15.martam, lai regulējumā iestrādātu grozījumus par streika prasību izpildi. Ja tas netiks izdarīts, 24.aprīlī ar vērienīgu protesta gājienu tiks sākts visas Latvijas pedagogu streiks.