LIZDA vadītāja: Vairāk kompromisu nebūs

© pixabay.com

Kompromisu par pedagogu un zinātnieku atalgojumu un slodzēm vairs nebūs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Izlīguma sarunu vairs nebūs, jo tādu jau bijis ļoti daudz, akcentēja Vanaga. Politiķiem dots laiks līdz 15.martam veikt visus nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus.

"Esam gatavi strādāt ar precizējumiem, bet vairāk kompromisu nebūs. Arī ar jauno ministri ir izrunāts maksimums. Tam ir jāpieliek, panākot, ka normatīvie akti beidzot tiek pildīti," uzsvēra Vanaga.

Viņa pastāstīja, ka, turpinot nepildīt dažādus normatīvos aktus, zinātniekiem nav ieskaitīts finansējums algām par šo gadu.

"Ministrijas ierēdņu neizdarības dēļ zinātniekiem par janvāri nevar izmaksāt algas. Ir neievēroti noteikumi par bāzes finansējuma piešķiršanu," sacīja Vanaga.

Viņa precizēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nav ieskaitījusi bāzes finansējumu, lai varētu izmaksāt algas zinātniekiem.

Zinātniskās institūcijas, nesaņemot finansējumu, izlīdzas, paņemot naudu "no citām kabatiņām", piebilda Vanaga.

Kā ziņots, LIZDA nolēmusi dot valdībai laiku līdz 15.martam, lai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pildītu streika prasības, pretējā gadījumā 24.aprīlī sāksies pedagogu streiks.

Kā norādīja LIZDA, nesaņemot no valdības un nozares ministrijas skaidru solījumu pildīt pedagogiem dotos solījumus un novirzīt konkrētus valsts budžeta līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai un darba slodzes sabalansēšanai, LIZDA arodbiedrības Padome ar balsu vairākumu šodien ir lēmusi dot valdībai laiku līdz 15.martam, lai tomēr dažādos normatīvajos aktos iestrādātu grozījumus par streika prasību izpildi.

Ja mēneša laikā tas netiks izdarīts, 24.aprīlī ar vērienīgu protesta gājienu tiks uzsākts visas Latvijas pedagogu streiks.