Inspekcija: atbildīgi ir applaucēto bērnu vecāki

Gadu un septiņus mēnešus veca meitenīte, gadu un četrus mēnešus vecs mazulis, gadu vecs bērns, piecus gadus veca meitene – tik veci ir bērni, kuri aizvadītajā nedēļas nogalē guvuši applaucējumus.

Viens mazulis apdedzinājis muguru pie karstas plīts. Mediķu un bērnu tiesību aizstāvju brīdinājumus, ka tieši mājās bērni gūst vislielākās un smagākās traumas, visticamāk, vecāku ausis nav sasniegušas.

Svētdien plašus applaucējumus guvusi gadu un septiņus mēnešus veca meitenīte, kura aplējās ar karstu ūdeni, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Zemgalē 1,4 gadu vecs bērns uzlējis sev karstu ūdeni no tējkannas. Vidzemē ar karstu ūdeni applaucējusies piecgadīga meitenīte, gūstot augšstilba apdegumus, bet Kurzemē gadu vecs bērns. Sestdien Ventspilī slimnīcā nogādāta trīs gadus veca meitene, kura degunā bija iebāzusi lego klucīti. Limbažu rajona Pāles pagastā, divus gadus veca meitenīte, iedzerot dezinfekcijas šķidrumu no nemarķēta trauka, saindējusies. Slimnīcā nogādāta arī māte, jo viņa arī nogaršoja šķidrumu, vēlēdamās pārbaudīt, ko iedzērusi meitiņa.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere Neatkarīgajai atzina: vecākiem par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu var iestāties administratīvā atbildība, kā arī smagos gadījumos – kriminālā. "Tomēr katra situācija ir jāvērtē individuāli. Nevar izslēgt, ka ir noticis nelaimes gadījums," saka I. Millere. Par šādiem gadījumiem mediķi ir aicināti ziņot bāriņtiesai un sociālajam dienestam, kuri var noskaidrot notikuma apstākļus – vai tā ir bijusi risku neapzināšanās, drošas vides nenodrošināšana bērniem vai bērna atstāšana novārtā. Būtiski saprast, kāda bija bērna aprūpe pirms negadījuma, vai bērns ir bijis pietiekami aprūpēts. I. Millere ar nožēlu atzīst, ka visi vecāki nav ņēmuši vērā speciālistu brīdinājumus par applaucēšanos: "Sāpīgi, ka par kļūdām jāmaksā tik dārga cena." Ideālā variantā būtu, ja vecāki, pirms ienāk ģimenē mazulis, izietu īpašas apmācības par bērnu drošību, taču tam diemžēl no valsts puses nepietiek līdzekļu.

Svarīgākais