Aktualizē diskusiju par lielo valsts uzņēmumu kotēšanu biržā

© Romāns Kokšarovs/f64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē valsts 2023.gada budžeta projekta diskusijās šodien izskanēja gan nepieciešamība lielos uzņēmumus kotēt biržā, gan arī papildu budžeta vietu nodrošināšana izglītībai reģionos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka atbilstoši Igaunijas labajai praksei arī Latvijai vajadzētu ļaut kādu lielo uzņēmumu kotēšanu biržā, lai piesaistītu investīcijas. Premjers reizē atzina, ka šajā jautājumā vienprātības koalīcijā nav.

Savukārt Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, deputāts Edgars Putra (AS) norādīja, ka finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) iepriekš esot ieteicis pārcelt uz Izglītības un zinātnes ministrijas budžetu lielāka budžeta vietu skaita nodrošināšanu Bulduru Dārzkopības vidusskolai un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Malnavas koledžai, tomēr pašlaik dokumentos šāds budžeta pieprasījums neparādās.

IZM pārstāve komisijas sēdē skaidroja, ka runa ir par līdzekļu piešķiršanu ZM atbildībā esošajām iestādēm un ka sīkāku informāciju varēs sniegt pēc informācijas apkopošanas kopā ar atbildīgajiem kolēģiem.

Putra piebilda, ka, ja šis jautājums netiktu atrisināts izpildvaras līmenī, viņš ir gatavs par to sniegt priekšlikumu valsts budžetam uz otro, galīgo lasījumu, jo abas - gan Bulduru, gan Malnavas - izglītības iestādes ir svarīgas tautsaimniecībai. Deputāts norādīja, ka runa nav par lielu, bet izglītojamajiem ļoti nepieciešamu naudas summu.

Kā ziņots, valdība 7.februārī atbalstīja valsts budžeta likumprojektu, kurā 2023.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 12,721 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi - 14,673 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2022.gada budžetu 2023.gadam paredzēts ieņēmumu palielinājums 2,025 miljardu eiro apmērā un izdevumu palielinājums 2,233 miljardu eiro apmērā.

Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) norādījis, ka 17.februārī Saeimā plānots valsts budžeta pakotnes likumprojektus skatīt konceptuāli jeb pirmajā lasījumā. Galīgajā lasījumā valsts 2023.gada budžeta projektu paredzēts izskatīt 8.martā, kas nodrošinātu tā stāšanos spēkā 1.aprīlī, iepriekš skaidroja atbildīgās komisijas vadītājs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.