Noteikti pasākumi, kuru ekskluzīvās pārraides licences ierobežos sabiedrības interesēs

Valdība apstiprinājusi to kultūras un sporta pasākumu sarakstu, kuru ekskluzīvās pārraides licences drīkstēs pārdot tikai ar tādiem nosacījumiem, lai neierobežotu sabiedrībai iespējas šos pasākumus noskatīties.

Sarakstā kopumā iekļauti 12 pasākumi, kuru ekskluzīvās pārraides licences tirgū ir iegādājamas atšķirībā no citiem svarīgiem valsts pasākumiem un notikumiem, kuru pārraides licences nepārdod un tos tradicionāli rāda sabiedriskā televīzija bezmaksas apraidē.

Sarakstā ir iekļauti Vispārējie un Jaunatnes Dziesmu un deju svētki, starptautiskais folkloras festivāls „Baltica”, Latvijas olimpiāžu atklāšanas ceremonijas, Rīgas garnizona un Nacionālo bruņoto spēku militārās parādes, olimpiskās spēles, pasaules hokeja čempionāta finālsacensības, pasaules kausa izcīņa futbolā un Eiropas futbola čempionāta finālsacensības, kā arī pasaules un Eiropas čempionāti olimpiskajos sporta veidos, kas notiek Latvijā.

Šiem pasākumiem ekskluzīvās pārraides licences ir iegādājamas, taču Latvijas teritorijā to pārraides operatoram būs jāievēro Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktie ierobežojumi. Raidorganizācijai būs jānodrošina, lai vismaz 95 procentos Latvijas teritorijas iedzīvotāji varētu redzēt noteikumos iekļautos pasākumus. Bez tam televīzijas nedrīkst pieprasīt atsevišķu samaksu par šo raidījumu noskatīšanos.

Saraksts saistīts ar pērn 12 .jūlijā pieņemtā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajām normām un tas iekļauts Kultūras ministrijas izstrādātajos Ministru kabineta noteikumos „Noteikumi par Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgiem notikumiem, kas atspoguļojami audiovizuālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos”. Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, katram sarakstā iekļautajam notikumam ir jāatbilst vismaz diviem no trim šādiem kritērijiem: tas ir Latvijas iedzīvotājiem īpaši nozīmīgs valstisks vai kultūras pasākums, tas ir starptautiska mēroga sporta pasākums vai sacensības, kurās piedalās Latvijas nacionālā komanda, vai tas ir pasākums, kas tradicionāli ir atspoguļots ar bezmaksas televīzijas starpniecību un piesaistījis ievērojamas Latvijas iedzīvotāju daļas uzmanību.

Pieņemtie noteikumi aizstāj līdz šim spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus „Noteikumi par Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgiem notikumiem un to raidīšanas kārtību televīzijas raidorganizācijās”.

Svarīgākais