Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Arī Latvijā iespējama spēcīga zemestrīce

© Ekrānšāviņš

Pēc postošās un tik daudz cilvēku dzīvību prasošās zemestrīces Turcijā un Sīrijā cilvēki, kuri dzīvo zemestrīču neapdraudētā teritorijā, jūtas pateicīgi, ka viņus šādas nelaimes neapdraud. Tā domā arī Latvijā dzīvojošie. Diemžēl arī Latvijā iespējama spēcīga zemestrīce.

Latvijā Zemes garozā tektonisko lūzumu ir relatīvi daudz, piemēram, Liepājas-Rīgas-Pleskavas tektoniskā zona šķērso Latvijas teritoriju virzienā no dienvidaustrumiem uz ziemeļaustrumiem no Liepājas līdz Valmierai un turpinās uz austrumiem Pleskavas virzienā.

Tomēr zemestrīces var rasties tikai tad, ja lūzumi ir tektoniski aktīvi. Tādējādi, lai gan Latvijā eksistē relatīvi maza seismiskā aktivitāte, tomēr ir iespējamas arī spēcīgas zemestrīces, teikts Valsts civilās aizsardzības plānā. Pamatieži ir pārklāti ar biezu kvartāra nogulumu slāni, un ievērojamu daļu nogulumiežu veido irdeni un ūdens piesātināti nogulumieži. Satricinājumi šādas zemestrīces epicentrā var sasniegt 6-6,5 balles pēc EMS-98 skalas. Zemestrīču cilmvietas parasti saistītas ar aktīviem tektoniskiem lūzumiem. Latvijas teritorijā tektoniskie lūzumi eksistē, bet to aktivitāte nav daudz pētīta.

“Pamatojoties uz Latvijas seismiskās bīstamības pētījumu rezultātiem, ir pamats uzskatīt par ticamu zemestrīces rašanās scenāriju ar ne mazāk kā 5,2 magnitūdām pēc Rihtera skalas. Šāda stipruma zemestrīces var izraisīt ēku sienu bojājumus, plaisas, zemes nogruvumus, spēcīgas vibrācijas, dažādu objektu krišanu,” norādīts Valsts civilās aizsardzības plānā.

Kā mierinājums izskan Valsts civilās aizsardzības plānā prognozētais, ka, tā kā Baltijas reģionā eksistē relatīvi maza seismiskā aktivitāte, Latvijā zemestrīces apdraudējums novērtēts ar ļoti zemu varbūtību un ļoti zemām sekām.

Tiesa, zemestrīču prognozēšanā pētnieki ir visai piesardzīgi. Zinātniekiem ir laba izpratne par to, kurās vietās varētu notikt zemestrīces. Izmantojot vēsturiskos ierakstus un ģeoloģiskos mērījumus, iespējams prognozēt potenciālos seismiski karstos punktus. Taču zinātnieki joprojām nevar precīzi pateikt, kad tieši notiks zemestrīce. Vairāk šeit