Šķirties gribētāji veido rindas pie notāriem

No šodienas zvērināti notāri drīkst šķirt laulību, un vismaz tuvākajā laikā klientu viņiem netrūks. Vēl pirms stājās spēkā grozījumi Notariāta likumā, interese par šo šķiršanās iespēju bija liela, vērtē Neatkarīgās aptaujātie notāri.

Ja arī būtu pārspīlēti teikt, ka notāru birojus nu gāž vai riņķī, tomēr rindas ir.

Zvērināta notāre Baiba Jaunbērziņa stāsta, ka Gulbenē cilvēki sākuši interesēties par iespēju šādā veidā šķirt laulību jau tad, kad vēl tikai notika diskusijas un Saeimā sāka skatīt attiecīgos grozījumus. Viņa vērtē, ka interese ir pārsteidzoši liela, ļaudis ir pierakstījušies arī uz konsultācijām un jau gatavi iesniegt iesniegumus. B. Jaunbērziņa saka – laulību šķirot bezstrīdus kārtībā pie notāra, samazinās gan izmaksas, gan arī laika patēriņš. Tiesā nodeva ir 100 latu, bet pie notāra izmaksas, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli un attiecīgās valsts nodevas, būs 70,60 latu. Tāpēc arī cilvēki tik ļoti gaidīja jauno šķiršanās kārtību. Viņa uzskata, ka tagad dabiski sakārtojas tās lietas, ar ko nodarbojas notāri, tāpēc nevarētu apgalvot, ka laulības šķiršana darba apjomu ievērojami palielinātu. "Uzplaukuma gados strādājām ar nekustamajiem īpašumiem, bet tagad notārs mazpilsētā darbojas ar ģimenes lietām, lielākoties – mantojuma," stāsta B. Jaunbērziņa. Tā kā nekustamā īpašuma bums ir izčākstējis, šo vietu aizpildīs laulības šķiršana, bet tas nenozīmējot, ka notārs netiktu galā ar darbiem.

Arī zvērināta notāre Brigita Rozenfelde, kura strādā Dobelē, atzīst, ka tieši "šajās dienās pieteikušies pieci seši cilvēki". Ir tādi, kuri ilgstoši nedzīvo kopā, un nu viņiem ir iespēja izšķirt laulību arī juridiski. "Tiesā tas ir ilgi un dārgi. Pie notāra – ātrāk un vienkāršāk. Interese liela," viņa vērtē. Līvānos zvērinātas notāres Guntas Daugavietes birojā Neatkarīgajai sacīja, ka cilvēki interesējas par šādu iespēju šķirties. Arī Rīgā zvērināta notāra Riharda Mintāla birojā apgalvoja, ka šķirties gribētāju interese parādījusies jau pirms kāda laika. Sagaidot grozījumu pirmo oficiālo spēkā stāšanās dienu, pie šā notāra pierakstījušies divi klienti, kuriem jau ir visi nepieciešamie dokumenti, tātad arī iespēja iespējami ātri pārtraukt laulību.

Šodien stājas spēkā grozījumi Notariāta likumā, nosakot, ka laulības bezstrīdus šķiršanu var veikt zvērināts notārs. Laulība var tikt šķirta ne agrāk kā 30 dienas pēc lietas uzsākšanas – šajā termiņā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības atsaukt iesniegumu. Ja laulātie savstarpēji nav vienojušies par laulības šķiršanu vai attiecībā uz kādu no jautājumiem, kas skar kopīgu nepilngadīgu bērnu vai kopīgu mantu, laulību var šķirt tikai tiesa. Taču, ja abi vienojušies gan par bērna aprūpi, gan uzturlīdzekļu maksāšanu, gan mantas dalīšanu, tad notariāli apliecinātam laulības šķiršanas iesniegumam un laulības apliecības oriģinālam jāpievieno rakstveida vienošanās, un notārs var rīkoties.

Par šādu laulības šķiršanas kārtību pērn tika lauzti šķēpi – notāriem pārmeta gan kāri pēc garantēta ienākumu avota, gan apšaubīja šīs ieceres mērķi, proti, iespējami vairāk atslogot tiesas. Tomēr miermīlīgo šķiršanos skaits nav apkopots, lai tagad varētu prognozēt, kāds būs rezultāts. Tas, ka notāri saņēmuši, pēc pašu teiktā, daudz iesniegumu tieši laulības šķiršanai, liecina, ka cilvēkiem šāds pakalpojums ir bijis vajadzīgs.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Jakušenoka sola – ja esošajā kārtībā būs nepieciešami uzlabojumi, tie arī tikšot veikti.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais