Par himnas aizmiršanu soda septiņus LTV darbiniekus

Četri rājieni, divas piezīmes un viens rakstisks aizrādījums – tāds ir sausais atlikums par Latvijas himnas nepārraidīšanu Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā Jaungada naktī. Rājienus saņēmušas abas kanālu direktores – LTV1 vadītāja Baiba Šmite un LTV7 vadītāja Ija Circene-Groša, kā arī abu kanālu ētera režisores Rasma Dumpe un Anita Buzjuka.

"Disciplinārsodus saņēma gan izpildītāji, gan administrācija. Piezīmes un rakstisko aizrādījumu piemērojām darbiniekiem, kuru amati saistīti ar ētera plānošanu," Neatkarīgai apstiprina LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Par nolaidību LTV Vecgada programmā, kad pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera uzrunas netika atskaņota skatītāju gaidītā Latvijas himna, sākotnēji nebija paredzēts piemērot sodu, taču LTV kanālu vadībai, ētera režisorēm, satura veidotājiem tas ir piemērots.

Sākotnēji arī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nekādu interesi vainīgo darbinieku noskaidrošanā neizrādīja, tikai uzdeva LTV vadībai sagatavot ziņojumu, lai šādas darbības vairs neatkārtotos.

NEPLP un LTV vadība uzņemas morālu atbildību un atvainojas LTV1. un 7. kanāla skatītājiem par himnas neatskaņošanu. Jau vēstīts, ka neapmierinātību ar to, ka pēc Valsts prezidenta uzrunas himnas vietā izskanēja mobilo sakaru operatora reklāma, pauda Rīgas pilī.

Vēstulē Valsts prezidenta kanceleja norādīja, ka Latvijas himnas atskaņošana sabiedriskajā televīzijā pēc prezidenta uzrunas ir gaidīta tradīcija, kas iedzīvotājos raisa svētku izjūtu un patriotismu par savu valsti, tāpēc nav pieļaujams, ka šī tradīcija tiek mainīta.

Svarīgākais