Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Kuras ir vispieprasītākās vietas Latvijā jaunu privātmāju būvniecībai?

© unsplash.com

Kā liecina Luminor bankas dati, Latvijā joprojām saglabājas pieprasījums pēc zemes iegādes privātmāju būvniecībai. Pēdējo trīs gadu laikā reģistrēti vairāk kā 13 tūkstoši darījumi ar zemes gabaliem, kas paredzēti apbūvei, no kuriem aptuveni puse Pierīgā. Saskaņā ar reģistrētajiem datiem pēdējo trīs gadu laikā visvairāk darījumi notikuši Mārupes un Ķekavas novados.

Neraugoties uz to, ka aizvadītajā gadā gan visā Latvijā, gan Pierīgā tika novērots darījumu skaita kritums, kā liecina dati, saglabājas pieprasījums pēc privātmāju apbūvei paredzētiem zemes gabaliem. Pieprasītākā vieta zemes iegādei ir Pierīga un Rīgas teritorija, kur vienlaikus ir arī augstākās zemes cenas - Rīgas teritorijā zemi privātmājas būvniecībai var iegādāties vidēji par 80 tūkstošiem eiro, kamēr Pierīgā - 50 tūkstošiem eiro. Tajā pašā laikā Jūrmalas teritorijā zemes cena sasniedz vidēji 140 tūkstošus eiro.

Pierīgas teritorijā starp populārākajām vietām ir Mārupe, Ķekava, Babīte un Salaspils. Savukārt plašākais piedāvājums zemes gabalu iegādei šobrīd ir Babītē, kam seko Mārupe, Ķekava un Garkalne.

"Pieprasījums pēc zemes iegādes būtiski pieauga pandēmijas laikā, turklāt tolaik tika novērots, ka klienti aizvien vairāk iegādājas īpašumus tālāk no Rīgas. Novērojam tendenci, ka Pierīgas robežas privātmāju apbūvē paplašinās. Ja iepriekš tika meklēti īpašumi galvenokārt robežās līdz 30km ap Rīgu, tad pašlaik šis attālums ir pieaudzis līdz 40km rādiusam. Šādu tendenci viennozīmīgi veicina attālināta darba iespējas, kas mazina vajadzību iedzīvotājiem ikdienu doties uz galvaspilsētu," skaidro Kaspars Sausais, Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs.

Šobrīd pieprasītākais zemes gabala lielums privātmājas būvniecībai ir 600-2000 kvadrātmetri. 1200 kvadrātmetri lielākoties ir minimālā platība zemes sadales procesā, savukārt zemes vienības, kas nesasniedz 1000 kvadrātmetru platību, ierasti pieejamas bijušajās dārzkopības kooperatīvu teritorijās.

Augstākās cenas zemes iegādei Pierīgā šobrīd tiek novērotas Mārupē, Garkalnē, Stopiņos, Ādažos un Baložos, kamēr Baldonē, Olainē un Salaspilī ir zemākas cenas - vidēji ap 30 000 eiro. Lielāka cena ir zemes gabaliem, kuri atrodas ciematos ar sakārtotu infrastruktūru - aprīkoti ar elektrību, kanalizāciju, ūdeni un gāzi, kā arī noasfaltētiem piebraucamajiem ceļiem.

"Zemes cenu ietekmē virkne faktoru, piemēram, zemes gabala atrašanās vieta, platība un pieejamās komunikācijas. Pirms zemes iegādes nepieciešams noskaidrot, vai konkrētā vietā ir atļauta pilnvērtīga būvniecība, turklāt, pat tad, ja būvniecība ir atļauta, tā var būt ierobežota, kas var mainīt plānus par mājokļa celtniecību. Lai gan zemes gabali bez elektrības pieslēguma vai ar nesakārtotiem juridiskiem jautājumiem, piemēram, bez juridiski nodrošinātas piebraukšanas ir lētāki nekā īpašumi privātmāju ciematos un labā atrašanās vietā, jāapzinās, ka visu nepieciešamo ērtību ierīkošanai šādas zemes iegādes gadījumā būs nepieciešami papildu līdzekļi," norāda Kaspars Sausais.