Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atklās izstādi "Anatomiski erotiskas variācijas"

© F64

!5.februārī Klasiskās mākslas galerijā "Antonija" tiks atvērta mākslinieka Jura Utāna personālizstāde "Anatomiski erotiskas variācijas"

Juris Utāns (1959-2022) bija latviešu gleznotājs. Strādājis kritiskā reālisma, sociāli aktīvas un politiskas mākslas laukā. Jura Utāna darbiem raksturīgs humors un ironija par sabiedrībā aktuāliem, rezonējošiem notikumiem. Viņš pārstāvēja laikmetīgās mākslas virzienu, dēvētu par reportāžmākslu.

1984.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Studējis meistardarbnīcā pie Eduarda Kalniņa un Borisa Bērziņa. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1985.gada. Personālizstādes Latvijā un ārzemēs. 1994.gadā LU ieguvis maģistra grādu pedagoģijā.

Utāna darbiem raksturīgi izsist skatītājus no savas komforta zonas, darbos attainojot provocējošus sižetus un šokējošus tēlus, tajā pašā laikā atstājot estētisko un dekoratīvo vērtību. Šajā izstādē būs apskatāmi darbi no 4 dažādiem gleznu cikliem - Pašportrets (2009), Tatū mī (2002), Prom no acīm (2006) un Impotents un agresīvs (2009). Grafiski izteiksmīgajos lielformāta darbos labi saskatāms līdzsvars starp tiešo sižetisko vēstijumu un mākslinieka tīro krāsu izjūtu. Caur dažādo darbu sērijām izteikti jūtams mākslinieka spilgtais raksturs, caur anatomiski reālistiskajiem tēliem un provokatīvo saturu skaidri nolasāms Utāna skatījums uz dažādām mūsdienu un netālā pagātnē aktuālajām sociālajām tēmām. Kā pats mākslinieks minējis : "Varbūt es gleznoju sliktu, bet tas ir labākais, ko varu izdarīt visgodīgāk."