Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

"Sadales tīkls" katru gadu saņem vairākus desmitus klientu pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Katru gadu AS "Sadales tīkls" saņem vairākus desmitus klientu pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu par bojājumiem, kas radušies uzņēmuma darbības rezultātā, un vidēji 50% gadījumu pieteikumi tiek atzīti par pamatotiem un klientiem tiek atlīdzināti radušies zaudējumi, aģentūra LETA noskaidroja uzņēmumā.

"Sadales tīklā" skaidroja, ka jautājumu par uzņēmuma rīcības rezultātā radušiem bojājumiem regulē Ministru kabineta noteikumi par elektroenerģijas tirdzniecību un lietošanu.

Ja klientam ir aizdomas, ka "Sadales tīkls" rīcības rezultātā viņam ir nodarīts kaitējums, viņam ir tiesības vērsties uzņēmumā ar pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu, iesniedzot pamatojuma dokumentus (piemēram, maksājuma dokumentu, kas apliecina elektroiekārtas remonta izmaksas). "Sadales tīkls" rūpīgi izvērtē katru gadījumu, pēc nepieciešamības tiek piesaistīti arī ārēji eksperti. Ja zaudējumi radušies "Sadales tīkla" vainas dēļ, kompensācijas apjoms tiek noteikts, iepazīstoties ar pamatojuma dokumentiem, attiecīgi, tas ir atkarīgs no katras konkrētās situācijas un izvērtējuma slēdziena.

Atbilstoši regulējumam "Sadales tīkls" atlīdzina klientiem materiālos zaudējumus par elektroietaišu bojājumiem vai, piemēram, sedz bojāto iekārtu remonta izmaksas, ja tiek konstatēts, ka to izraisījis bojājums "Sadales tīkla" infrastruktūrā un klientam nav bijusi iespēja novērst šos zaudējumus, pielietojot likumā minētos aizsardzības pasākumus, par kuru nepieciešamību klients pats pieņem lēmumu.

Gadījumos, kad bojājuma iestāšanos "Sadales tīkls" nevar novērst (piemēram, tos izraisījis pērkona negaiss, vētra, elektroenerģijas sistēmas darbības traucējumi u. tml.), materiālie zaudējumi netiek atlīdzināti.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs. Kompānija nodrošina Latvijas sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.