Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Opozīcija mudina koalīciju piešķirt pietiekamu finansējumu EP vēlēšanām

© Oksana Džadana/f64

Koalīcijai jāatbalsta finanšu līdzekļu savlaicīga piešķiršanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), lai veicinātu veiksmīgu jaunievēlētās CVK darbu, šāds redzējums šodien iezīmējās opozīcijas deputātu paustajā Saeimas sēdē.

Deputāte Skaidrīte Ābrama (P) pauda, ka CVK ir ilgi turēta bada maizē, un vērsa uzmanību, ka CVK ceļ trauksmi par Eiropas Parlamenta vēlēšanu organizēšanai trūkstošajiem resursiem.

"Nākamais gads jau tūlīt būs klāt, bet nav piešķirts ne finansējums, ne profesionāls atbalsts informācijas tehnoloģiju sistēmu iegādei, uzturēšanai. Darbinieki no pārslodzes raksta atlūgumus, un iestāde iztukšojas. Tas nozīmē, ka iestāde zaudē profesionāļus, savas jomas entuziastus, kuri ir strādājuši pārslodzes režīmā, nerēķinot darba stundas, par niecīgu samaksu," atzīmēja Ābrama.

Politiķe aicināja deputātus un valdību par finansējuma piešķiršanu vēlēšanām lemt tālredzīgi un stratēģiski. Līdzīgi deputāts Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka CVK četrus gadus ir dzīvojusi bada maizē. Politiķis mudināja Saeimas kolēģus būt gataviem strādāt ne tikai šodien pie CVK ievēlēšanas, bet arī tad, kad būs jālemj par budžeta finansējuma piešķiršanu.

Parlamentārietis Edgars Zelderis (P) vaicāja, kā tik kritiskā līmenī varēja nonākt tik augsta līmeņa iestāde kā CVK. Deputāts Andris Šuvajevs (P) vērsa uzmanīju, ka CVK bija vienīgā neatkarīgā iestāde, kam Ministru kabineta līmenī netika piešķirts pilnīgi nekāds finansējums gaidāmajā 2023.gada budžetā.

Šuvajevs aicināja finansējumu piešķiršanas CVK jautājumu skatīt jau šī gada budžeta pieņemšanas laikā, neatliekot to uz pavasari vai vasaru. Politiķis skaidroja, ka par to var lemt, uzklausot arī koalīcijas partiju nosacījumus, ar kādiem finansējums tiek piešķirts.

Deputāts Jānis Vucāns (ZZS) uzsvēra, ka CVK darba sekmes būs atkarīgas no tā, cik lielā mērā ar finansējuma piešķiršanu pretimnākoša būs tieši koalīcija.

Kā ziņots, Saeima šodien ievēlēja Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) jauno sastāvu, un par CVK priekšsēdētāju tika ievēlēta Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) bijusī vadītāja Kristīne Saulīte.

CVK vēl septiņos citos vakantajos amatos ievēlētas arī "Jaunās vienotības" virzītā kandidāte, Rīgas vēlēšanu komisijas locekle Sanita Stelpe-Segliņa, "Apvienotā saraksta" pieteiktā pretendente, juriste, Eiropas kustības "Fair Play" ("Godīga spēle") viceprezidente Baiba Veisa un Zaļo un zemnieku savienības kandidāte Dzintra Kusiņa, kura ir CVK locekle kopš 2011.gada.

Tāpat CVK ievēlēti NA virzītais pretendents, ilggadējs CVK sekretārs Ritvars Eglājs, "Progresīvo" kandidāts, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, Latvijas Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors, uzņēmējs un ilggadējais diplomāts Aldis Austers, "Latvija pirmajā vietā" virzītais pretendents, tiesību zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors Ringolds Balodis un "Stabilitātei" kandidāte, kādreizējā partijas "Saskaņa" deputāta palīdze Saeimā Katarina Ogorodņika.