Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tuvāko nedēļu laikā atrisināsies jautājums par antibiotiku pieejamību

© pixabay.com

Tuvāko nedēļu un mēnešu laikā uzņēmumi palielinās antibiotiku piegādes, nodrošinās papildu piegādes un palielinās ražošanas jaudu, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) izpildgrupa, kurā darbojas Eiropas Komisijas un visu Eiropas zāļu aģentūru, tai skaitā arī ZVA, speciālisti, ir pārrunājusi līdz šim paveikto un vienojusies par nākamajiem soļiem Eiropas Savienības (ES) vienotajā rīcībā saistībā ar antibiotiku pieejamību.

Šobrīd vairākās ES dalībvalstīs, tai skaitā Latvijā, ir vērojamas pozitīvas pieejamības tendences. Latvijā regulāri tiek veiktas antibiotiku piegādes, un tās ir plānotas arī turpmāk.

Sagaidāms, ka tuvāko nedēļu un mēnešu laikā uzņēmumi palielinās antibiotiku piegādes, nodrošinās papildu piegādes un palielinās ražošanas jaudu.

Drīzumā varētu pāriet arī inficēšanās gadījumu skaita augstākais punkts ES dalībvalstīs, un līdz ar to samazināsies lielais pieprasījums pēc antibiotikām un situācija ar šo zāļu pieejamību ES valstīs būs stabilizējusies. Tāpēc ārstiem ir būtiski izvērtēt, kuros gadījumos ir nepieciešams izrakstīt antibiotikas.

ZVA atgādina iedzīvotājiem un veselības aprūpes speciālistiem, ka vairumā gadījumu, kad nav pieejamas zāles ar konkrētu komerciālo (firmas) nosaukumu, ir pieejami alternatīvi ārstēšanas līdzekļi jeb analogas zāles no tās pašas vai citas zāļu grupas.

ES atbildīgās iestādes ir arī tikušās ar uzņēmumiem, kas nodrošina amoksicilīnu saturošu antibiotiku piegādes, lai sniegtu tiem normatīvā regulējuma atbalstu un palielinātu ražošanas jaudas, tai skaitā izmantojot paātrinātu kārtību izmaiņu veikšanai saistībā ar alternatīvām izejvielām, ražotnēm un iepakojuma materiāliem. Tāpat iestādes izmantojušas iespējas palielināt zāļu piegādi, lai nodrošinātu dalībvalstu tūlītējās vajadzības.

Lai situāciju risinātu, arī Latvijas ZVA izsniegusi nereģistrētu zāļu izplatīšanas atļaujas, paralēlā importa atļaujas un atļāvusi piegādāt zāles citas valsts tirgum paredzētā iepakojumā.

Ņemot vērā antibiotiku pieejamības uzlabošanos vairākās ES dalībvalstīs, Eiropas farmācijas jomu uzraugošās organizācijas uzskata, ka pašlaik vērojama visā ES īstenoto pasākumu efektivitāte, un apņemas turpināt un pastiprināt šos centienus situācijas savlaicīgai atrisināšanai. Par zāļu pieejamību atbildīgā EZA izpildgrupa, kurā darbojas arī Latvijas ZVA, turpinās sadarbību visas ES mērogā visa gada garumā, lai izvairītos no šādas situācijas atkārtošanās nākamajā ziemas sezonā.

ZVA vērš uzmanību, ka ir ļoti svarīgi antibiotikas lietot piesardzīgi un saskaņā ar ārsta norādījumiem, lai saglabātu to efektivitāti un izvairītos no stāvokļa, kad antibiotikas nepalīdz, jo slimību ierosinājušās baktērijas kļuvušas nejūtīgas jeb rezistentas pret antibiotikām.

Antibiotikas drīkst lietot tikai bakteriālu infekciju ārstēšanai. Tās nav paredzētas vīrusu izraisītu infekciju ārstēšanai. Tas nozīmē, ka antibiotikas nepalīdz un tās nedrīkst lietot gripas un saaukstēšanās gadījumā, jo šīs slimības radījuši vīrusi.