Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Psihiatra atzinumu atbrīvojumam no valsts valodas eksāmena janvārī vēlējās saņemt 37 cilvēki

© pixabay.com

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) atzinumu ar psihisko diagnozi, kas personu atbrīvo no valsts valodas prasmes pārbaudes, janvārī saņēmuši 22 cilvēki, aģentūrai LETA pavēstīja RPNC komunikācijas speciāliste Ilze Krūkle.

RPNC atzinumus sniedz psihiatri trīs struktūrvienībās - RPNC Ambulatori konsultatīvā nodaļa Tvaika ielā 1a, RPNC Ambulatorais centrs "Veldre" Veldres ielā 2 un RPNC Ambulatorais centrs "Pārdaugava" Ļermontova ielā 1.

Kopumā visās trīs ambulatorajās daļās janvārī RPNC uz vizīti, lai saņemtu atzinumu par psihisko diagnozi, kuras dēļ personu var atbrīvot no valsts valodas prasmes pārbaudes, esamību vai neesamību bija ieradušās 37 personas. Visām šīm personām atzinumi bija nepieciešami uzturēšanās atļaujām. Psihiatriskās diagnozes ir apstiprinātas 22 atzinumos.

Savukārt pārējos jeb 15 gadījumos ir izsniegti atzinumi, ka personai nav psihiatriskās diagnozes, kā arī vairāki pacienti nosūtīti uz papildu izmeklējumiem.

Februārī visi iespējamie vizīšu laiki jau ir aizpildīti, uz tiem pavisam ir pieteikušās 60 personas.

RPNC atgādina, ka pacientiem nav obligāti jāmēro ceļš uz Rīgu vai jāgaida garš pieraksts, jo psihiatra atzinumu par psihisko diagnozi, kura personu atbrīvo vai neatbrīvo no valsts valodas prasmes pārbaudes, var izsniegt jebkurš Latvijā sertificēts psihiatrs, ne tikai psihiatri RPNC.

Psihiatra atzinums tiek izsniegts, pamatojoties uz Ministru kabineta 2022.gada 8.marta noteikumu par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību izpildi otro pielikumu "Funkcionēšanas ierobežojumi un diagnozes, kuru dēļ tiek noteikti atvieglojumi un atbrīvojums no valsts valodas prasmes pārbaudes". Psihiatrijas gadījumā tās ir smagas psihiskas diagnozes, piemēram, dažādu veidu demences, šizofrēnija, smaga garīga atpalicība. Piemēram, depresija un neirozes, vai miega traucējumi nav noteiktas kā diagnozes, uz kuru pamata psihiatrs var izsniegt atzinumu personas atbrīvošanai no valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanas.

Jau vēstīts, ka RPNC no 2.janvāra sāka sniegt atzinumus personas atbrīvošanai no valsts valodas prasmes pārbaudes, vai noteiks atvieglojumus valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanai.

Atzinuma izsniegšana ir maksas pakalpojums saskaņā ar RPNC maksas pakalpojumu cenrādi - atzinuma atbrīvojumam no valsts valodas prasmes pārbaudes vai atvieglojumiem pārbaudes kārtošanā veselības stāvokļa dēļ profesionālo un amata pienākumu veikšanai maksa ir 25 eiro.