Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Palielināts pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms

© pexels.com

Valsts meža dienests (VMD) 2022./2023.gada medību sezonā palielinājis pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu par 20 dzīvniekiem, jeb no 280 līdz 300 vilkiem.

Apjoms palielināts, jo pieaudzis reģistrēto ziņojumu skaits par vilku uzbrukumiem un tajos nodarīto postījumu apjomu. Vilkus atļauts medīt tikai tajos novados, no kuriem saņemta informācija par vilku nodarītajiem postījumiem.

Kā norāda dienestā, 2022.gadā VMD saņēmis ziņojumus par 79 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cietuši 497 mājlopi, tikmēr 2021.gadā tika reģistrēts 51 uzbrukums un cieta 182 mājlopi.

VMD skaidro, ka papildu noteikto vilku nomedīšanas apjomu atļauts izmantot tikai to novadu teritorijās, no kurām VMD šajā medību sezonā līdz 2023.gada 30.janvārim ir saņēmis pārbaudāmu informāciju par vilku nodarītajiem postījumiem mājlopiem.

Medīt vilkus atļauts Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Madonas, Ropažu, Siguldas, Smiltenes, Talsu, Tukuma un Valmieras novados. Vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2023.gada 31.martam.

Savukārt no brīža, kad līdz pieļaujamā vilku nomedīšanas apjoma izpildei atlikuši 10 dzīvnieki, vilku medības atļautas tikai ar ikreizēju pieteikšanu, saskaņojot tās ar attiecīgās virsmežniecības inženieri medību jautājumos. Tas nepieciešams, lai pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms netiktu pārsniegts, skaidro dienestā.

Vienlaikus VMD atzīmē, ka vilku nomedīšanas apjoma palielināšana ir pieļaujama, jo vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils un ar pieaugošu tendenci.

Kā skaidro dienestā, lai gan vilku medību limits tiek noteikts, ievērojot pelēkā vilka sugas aizsardzības plāna nosacījumus, nepieciešams ņemt vērā arī lauku apvidu iedzīvotāju un lauksaimnieku intereses. Vilki aizvien biežāk uzbrūk mājlopiem un mājdzīvniekiem, nodarot finansiālus zaudējumus. Medības mazina zaudējumu risku, ko vilki nodara mājlopiem, ļauj lauku iedzīvotājiem justies drošāk un kopumā uzlabo sabiedrības spēju pastāvēt līdzās ar vilku populāciju.

VMD arī atgādina, ka medniekam vilka nomedīšanas vietā jānofotografē vilka zobi tā, lai fotoattēla failā fiksētos nomedīšanas datums un nomedīšanas vietas GPS koordinātes un ne vēlāk kā nākamās darba dienas laikā VMD jānosūta uzņemtais vilka zobu fotoattēls, informācija par nomedītā vilka dzimumu un vecumu un nomedītāja mednieka apliecības numurs, vēlams arī vārds, uzvārds un telefona numurs.