Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Visticamāk, sankcijām pakļautā Avena izstāde Ogrē nenotiks

© Dmitrijs Suļžics/f64

Lai arī sākotnēji tika plānots, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā no trešdienas būs skatāma izstāde "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 - 1940" no Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena privātkolekcijas, visticamāk, izstāde nenotiks, otrdienas vakarā vēsta "TV3 Ziņas".

Muzejs norādījis, ka Ogrē tā nonākusi pēc labdarības fonda "Paaudze" iniciatīvas. Muzejs uzsvēris, ka tā ir neliela daļa no Avena kolekcijas.

"TV3 Ziņām" zināms, ka pēc spiediena pašvaldība no izstādes atvēršanas trešdien, visticamāk, ir atteikusies. Ogres novada priekšsēdētājs gan bija izvairīgs, īsziņā paužot, ka nevarot to ne apliecināt, ne arī noliegt.

Pretenzijas pret izstādi paudusi arī Ārlietu ministrija.

"Avenu ieinteresēja Rīgas mākslas porcelāns - profesionālo mākslinieku ieguldījums unikāla porcelāna apgleznošanā. Tagad viņa kolekcija ietver jau ap 800 priekšmetu, un jaunu objektu meklēšana arvien turpinās. Avens apzinās un novērtē savu latvisko izcelsmi, un viņa mērķis ir ne tikai savākt mākslinieciski augstvērtīgu kolekciju, glabāt un eksponēt to zemē, kur radīti šie izcilie mākslas darbi, bet arī iekļaut tos pasaules mākslas apritē," minēts muzeja mājaslapā.

Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidbergaporcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920.gados tapušie darbi.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA), komentējot sankcijām pakļautā Avena privātkolekcijas izstādīšanu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, iepriekš skaidroja, ka izstādē aplūkojami profesionālo mākslinieku apgleznotie porcelāna darbi, kas ir unikāla latviešu kultūras daļa.

"Uzskatu, mums nav šī pagājušā gadsimtā, Latvijas brīvvalsts periodā radītā māksla jāpolitizē. Dižajiem mākslas vecmeistariem - Sutam, Beļcovai, Cīrulim un citiem - nav sankciju, un mums nevajag pašiem pakļaut šos māksliniekus sankcijām un noslēpt viņu radītos darbus," uzsvēra Helmanis.